latinica  ћирилица
03/05/2023 |  13:29 | Autor: RTRS

Svjetski mediji o pucnjavi u školi u Beogradu (FOTO)

Svjetski mediji poput Bi-Bi-Sija, Si-En-Ena kao i mediji iz regiona prenijeli su vijest o pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu u kojoj je ubijeno osam učenika i čuvar škole, a ranjeno šest učenika i nastavnica.
Bi-Bi-Si izvještava o napadu u Beogradu - Foto: Screenshot
Bi-Bi-Si izvještava o napadu u BeograduFoto: Screenshot

Bi-Bi-Si na vrhu stranice prenosi vijest o pucnjavi u školi na Vračaru. "Najmanje devetoro mrtvih u pucnjavi u školi u Srbiji" je naslov teksta u kojem britanski medij opisuje tragediju koja se dogodila u školi.

Ovaj medij prenosi izjavu roditelja i učenika koji su se zatekli na licu mjesta, kao i saopštenje srpske policije u kojem se potvrđuje broj stradalih i povrijeđenih.

Na kraju izvještaja o pucnjavi, Bi-Bi-Si navodi da su masovne pucnjave relativno rijetke u Srbiji, jer ima veoma stroge zakone o oružju, ali primjećuje da je posjedovanje oružja u zemlji među najvećim u Evropi.

- Zapadni Balkan je preplavljen stotinama hiljada ilegalnog oružja nakon ratova i nemira 1990-ih. U 2019. godini procijenjeno je da u Srbiji na 100 stanovnika dolazi 39,1 vatreno oružje - piše Bi-Bi-Si.

"Osmoro djece ubijeno je kada je 14-godišnji dječak otvorio vatru u srpskoj školi", prenosi kao udarnu vijest i Si-En-En.

Uz fotografije sa lica mjesta i karte na kojoj je lociran Beograd, Si-En-En prenosi policijski izvještaj o broju stradalih i povrijeđenih u školi.

Američki Ej-Bi-Si ističe da je u napadu u školi u Beogradu ubijeno devet lica i da je osumnjičeni, koji je uhapšen, navodno u školu donio očevo oružje.

Ej-Bi-Si izvještava o napadu u Beogradu (Screenshot )

Agencija Rojters takođe prati izvještaje iz Beograda, i kao hitne vijesti prenosi najnovije informacije.

Italijanski i španski mediji, bave se pucnjavom u kojoj je četrnaestogodišnjak osumnjičen da je ubio osam osoba.

Republika piše: "Beograd, dječak otvorio vatru u osnovnoj školi: poginulo osmoro djece". Italijanski mediji prenosi da motiv pucnjave još nije jasan, a policija nije saopštila više detalja o tome.

Svi mediji u regionu cijelo jutro na vrhu portala i medija objavljuju vest o pucnjavi u školi.

Hrvatska nacionalna televizija HRT kao prvu vijest prenosi informacije iz Beograda u tekstu "Pucnjava u školi u Beogradu: Učenik ubio osmoro djece i zaštitara".

HRT prenosi izveštaj novinara RTS-a i piše da je vijest o tragediji šokirala Srbiju.

- Јake policijske snage i dalje su na terenu, a tokom jutra su stigli i forenzičari - prenosi HRT. Hrvatski Indeks, takođe se bavi pucnjavom u glavnom gradu Srbije i ovoj temi je posvetio više tekstova.

Gotovo identičan naslov se može videti i na crnogorskim, makedonskim i medijima u BiH koji izvještavaju iz časa u čas o ovom događaju.