latinica  ћирилица
09/05/2023 |  17:31 ⇒ 10/05/2023 | 09:06 | Autor: RTRS

Obilježen 9. maj - Dan pobjede; Veličanstvena vojna parada u Moskvi (FOTO/VIDEO)

Sedamdeset i osam godina je od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.I ovog 9. maja, na Dan pobjede, veličanstvena parada na Crvenom trgu u Moskvi, kojim je prodefilovalo više od 10.000 vojnika svih rodova ruske vojske. Rusija, već drugu godinu, Dan pobjede slavi dok traje vojna operacija u Ukrajini.
Dan pobjede u Moskvi (Foto: EPA/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE) -
Dan pobjede u Moskvi (Foto: EPA/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / GOVERNMENT PRESS SERVICE)

Sa Crvenog trga, predsjednik Vladimir Putin poslao je snažne poruke, koje su - više nego ikad ranije, s pažnjom praćene na svim meridijanima - svijet je ponovo na prekretnici, ali Rusija ostaje vjerna zavjetu predaka.

Najveći praznik Rusija je obilježila vojnom paradom na Crvenom trgu. U zemlji koja se sjeća svojih ratnika, ustanika i heroja koji su zaustavili zlo nacizma i donijeli mir porušenoj i porobljenoj Evropi. Devetog maja '45. godine, kapitulirala je nacistička Njemačka. I 78 godina poslije, ruski narod se sa ponosom sjeća onih koji su dali život za slobodu. A više od 20 miliona Rusa i Sovjeta palo je u borbi protiv fašizma.

Moskva - polaganje cvijeća (Foto: EPA/ALEXEY MAISHEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Praznik u čast naših očeva, djedova i pradjedova koji su proslavili i učinili vječnim svoja imena odbranivši otadžbinu. Po cijenu neizmjerne hrabrosti i ogromnih žrtava spasili su čovječanstvo od nacizma. Klanjamo se pred svijetlim sjećanjem na sve čiji je život odnio rat, pred sjećanjem na sinove, ćerke, očeve, majke, djedove, muževe, žene, braću, sestre, rođake, prijatelje - rekao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Dan pobjede Rusija obilježava pod nikad većom medijskom blokadom. Istovremeno, sa nikad većom pažnjom svijet je slušao govor Vladimira Putina. Parada pobjede obilježava se u sjeni specijalne vojne operacije u Ukrajini. Iako su nekadašnji saveznici stali na suprotnu stranu, Rusija će, poručuio je Putin, opet pobijediti i izboriti se za slobodu i mir.

Vojna parada u Moskvi (Foto: EPA/STRINGER)

- Danas se civilizacija ponovo nalazi na odlučujućoj, prelomnoj prekretnici. Protiv naše domovine ponovo je pokrenut pravi rat, ali smi smo pružili otpor međunarodnom terorizmu, zaštitićemo i stanovnike Donbasa i osigurati svoju bezbjednost. Za nas, za Rusiju nema neprijateljskih naroda, ni na Zapadu, ni na Istoku. Kao i apsolutna većina ljudi na planeti, želimo da vidimo mirnu, slobodnu i stabilnu budućnost - naveo je Putin.

Podsjetio je ruski predsjednik da je na sceni revizija istorije. Od nacista i njihovih saradnika pravi se kult, dok se sjećanje na istinske heroje pokušava izbrisati i poništiti žrtva koju je Rusija dala za slobodu cijelog svijeta.

- Takvo izrugivanje nad podvigom i žrtvama generacije pobjednika je takođe zločin, otvoreni revanšizam onih koji su cinično i otvoreno spremali novi pohod na Rusiju, koji su radi toga okupili neonacističku pogan iz čitavog svijeta. Njihov je cilj – i tu nema ničeg novog – da sprovedu raspad i uništenje naše zemlje, da ponište rezultate Drugog svjetskog rata - istakao je ruski predsjednik.

Bitke koje su odlučivale sudbinu našeg naroda uvijek su bile svetinja i ponosimo se onima koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji, rekao je Putin.

Vojna parada u Moskvi (Foto: EPA/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KREMLIN POOL)

- Pozdravljam vas, prijatelji! Pozdravljam sve koji se bore za Rusiju na bojnom polju, koji su sada na borbenom položaju. Tokom Velikog otadžbinskog rata naši hrabri preci su dokazali da nema ništa jače, moćnije i pouzdanije od našeg jedinstva. Nema u svijetu ništa jače od naše ljubavi prema otadžbini. Za Rusiju! Za naše odvažne Oružane snage! Za pobjedu! Ura! - dodao je Putin.

Na paradi, tokom koje je prikazana najsavremenija vojna oprema, učestvovalo je više od deset hiljada ljudi. Odata je pošta poginulima u Drugom svjetskom ratu i položeno cvijeće na Spomenik neznanom junaku. Vojnoj paradi u Moskvi prisustvovali su lideri Bjelorusije, Јermenije, Kazahstana, Uzbekistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Kirgizije.