latinica  ћирилица
12/05/2023 |  07:49 | Autor: SRNA

U kotlinama i uz rijeke magla smanjuje vidljivost

Na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraća se po mokrim ili vlažnim kolovozima, na brojnim dionicama ima odrona, a u kotlinama i uz riječene tokove smanjena je vidljivost zbog magle, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.
Magla - Foto: ilustracija
MaglaFoto: ilustracija

Zbog deminerskih radova na magistralnom putu Sarajevo-Foča, dionica Trnovo-Miljevina u kanjonu rijeke Bistrice dolazi do povrmene obustave saobraćaja od 11.00 do 15.00 časova dva puta po pet do sedam minuta.

Na dionici magistralnog puta Crkvina-Modriča jedan, zbog pripremnih radova na izgradnji auto-puta Vukosavlje-Brčko izmijenjen je režim saobraćaja. Obavezno je poštovanje privremene saobraćajne signalizacije.

Iz Auto-moto saveza navode da se saobraćaj odvija usporeno na dionici magistralnog puta Podromanija-Sumbulovac, u mjestu Mokro.

Zbog sanacije klizišta, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Foča-Goražde u mjestu Filipovići, na samoj liniji razgraničenja, odvija otežano, jednom saobraćajnom trakom /urađenom privremenom zaobilaznicom u dužini 150 metara/ uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na magistralnom putu Rudice-Novi Grad zbog izgradnje biciklističke i pješačke staze dolaziće do izmjene u odvijanju saobraćaja, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog rehabilitacije magistralnog puta Gradiška-Nova Topola-Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice 1-Nova Topola izmijenjen je režim saobraćaja. Režim saobraćaja izmijenjen je i na spoju magistralnih puteva Gradiška-Nova Topola i Čatrnja-Gradiška zbog izgradnje kružne raskrsnice.

Na dijelu magistralnog puta Žegulja-Ljubinje, dionica Podvrsnik-Ljubinje, u toku je rekonstrukcija puta, pa se saobraćaj odvija usporeno naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Za vrijeme rekonstrukcije magistralnog puta na dionici Brod na Drini /Foča/-Hum /Šćepan Polje/ izmijenjen je režim saobraćaja.

Zbog radova je izmijenjen režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod na Drini 2-Vrba u tunelu Čemerno.

Na magistralnom putu Gradiška-Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta saobraća se usporeno.

Do izmjene u odvijanju saobraćaja dolazi i na dionici magistralnog puta Prijedor-Kozarac radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Radi deminiranja terena na magistralnom putu, dionica Kotor Varoš-Mitrovići u mjestu Viševice, dolaziće do privremene obustave saobraćaja od 8.00 do 14.00 časova radnim danima, i to 30 minuta obustave i 15 propuštanja saobraćaja.

U FBiH danas poslije podne biće otvorene obje trake u Donjoj Јablanici na magistralnom putu Јablanica-Mostar. Planirano je da takav režim saobraćaja bude na snazi za vikend, a od ponedjeljka, 15. maja ponovo će biti zatvorena jedna traka i saobraćaj će biti regulisan semaforima.

Zbog redovnog servisiranja tunela "Vis", "25. novembar" i "Grab" za saobraćaj je zatvorena desna strana autoputa A-1 smjer Lepenica-Tarčin. Saobraća se u dvosmjernom režimu rada lijevom stranom auto-puta, uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Na mostu Gorica zbog sanacije za saobraćaj je zatvorena desna cijev tunela "1. mart" u smjeru Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz lijevu tunelsku cijev.

Za večeras je planirana sanacija i zamjena dotrajalih rasvjetnih tijela u tunelu Karaula, na magistralnom putu Žepče-Maglaj, tako da će se od 23.00 časa do 5.00 časova ujutro kroz tunel saobraćati usporeno jednom trakom.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.