latinica  ћирилица
14/05/2023 |  11:18 ⇒ 12:17 | Autor: SRNA

Održan tradicionalni koncert "Đurđevdanski dani folklora" u Dvoru

U Domu kulture u Dvoru sinoć je tradicionalnim koncertom "Đurđevdanski dani folklora" obilježeno 20 godina rada Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" Dvor.
Dvor - "Đurđevdanski dani folklora" - Foto: SRNA
Dvor - "Đurđevdanski dani folklora"Foto: SRNA

Nastupili su članovi Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Una" Novi Grad, SKD "Potkozarje" iz Kostajnice iz Republike Srpske, KUD "Sloga" iz Vukovara, te pododbori SKD "Prosvjete" iz Zagreba i Dvora.

Predsjednik SKD "Prosvjeta" Dvor Marijan Јanošević rekao je novinarima da je u proteklih 20 godina urađeno dosta te da društvo okuplja oko 50 članova.

- Najveći uspjeh je što imamo podmladak koji cijeni svoju tradiciju, identitet i vjeru i nadam se da će u narednih 20 godina biti još bolje - dodao je Јanošević.

Prema njegovim riječima, pred domaćom publikom predstavljene su igre iz Srbije, a u pjevačkom dijelu nastupili su etno-grupa "Hljeb", muška pjevačka grupa sa ojkačom, te mješovita etno-grupa.

Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije iz reda srpske nacionalne manjine Mirjana Olujić smatra da je pozitivna i korisna saradnja SKD "Prosvjeta" Dvor i kulturno-umjetničkih društava iz Novog Grada i Kostajnice.

- Imala sam priliku vidjeti da Novi Grad rado poziva kulturno-umjetničko društvo iz Dvora i mene to jako raduje - rekla je Olujić.

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina rekao je da "Prosvjeta" održava i obogaćuje društveni i kulturni život u Dvoru.

Osim Đurđevdanskog, u Dvoru se održava i mitrovdanski, te koncert za Dan opštine 21. septembara.