latinica  ћирилица
15/05/2023 |  21:11 ⇒ 16/05/2023 | 07:48 | Autor: RTRS

Gruško za RTRS: Narodi u BiH da odlučuju o sudbini zemlje (VIDEO)

Zamjenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško rekao je za RTRS da Rusija veoma cijeni posebnu povjerljivu prirodu odnosa sa Srpskom i polazi od toga da narodi u BiH treba da odlučuju o sudbini zemlje i o tome kako održati dejtonsku konstrukciju koja je optimalna za sadašnji istorijski period.
Aleksandra Gruško - Foto: RTRS
Aleksandra GruškoFoto: RTRS

Gruško je naglasio da odnosi Rusije sa Republikom Srpskom zauzimaju posebno mjesto, jer ih vezuju najčvršće prijateljske veze i politički dijalog.

Podsjetio je i na ekonomske veze sa BiH i Republikom Srpskom, navodeći da se Srpska tu progresivno razvija.

- Postoji ogroman broj obostrano korisnih projekata u koje ćemo nastaviti da ulažemo, ali ako govorimo o najznačajnijim, to je sigurno prisustvo naših velikih kompanija u Republici Srpskoj, uključujući naftne i gasne. Republika Srpska i dalje dobija ruski gas po stabilnim cijenama, na stabilnoj osnovi bez ikakvih fluktuacija, što je jedan od temelja privrednog rasta i prosperiteta Republike Srpske - istakao je Gruško u intervjuu za RTRS.

Gruško je rekao i da zapadne zemlje "na svaki mogući način demonizuju Rusiju, nameću svoj evroatlantski dnevni red i pokušavaju da prisile vlast u BiH, da se pridruži raznim antiruskim izjavama, podrži antiruske rezolucije i priključi diskriminatornim nezakonitim sankcijama".

On je istakao da je to "apsolutno nezakonito, jer sve spoljnopolitičke odluke mora donositi Predsjedništvo BiH".

Gruško je naveo da su odnosi Rusije i BiH u velikoj mjeri determinisani samom prirodom državne zajednice BiH kao složene strukture.

- Zato bih rekao da uz uspostavljanje ravnopravnih, uvažavajućih i obostrano korisnih bilateralnih odnosa između Ruske Federacije i BiH, naravno, razvijamo veze sa konstitutivnim narodima i entitetima, Republici Srpskoj i FBiH - rekao jed on.

Podsjetio je da je Rusija jedan od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma i članov Upravnog odbora za implementaciju ovog sporazuma.

- Osim toga, Rusija, kao članica Savjeta bezbjednosti, ima posebnu odgovornost za sigurnost i stabilnost u BiH i sve to predodređuje ovako složen polifoni karakter naših odnosa - naveo je Gruško.

On je istakao da su normalni i zdravi odnosi BiH i Ruske Federacije i svih ostalih postjugoslovenskih republika dobar doprinos jačanju mira i bezbjednosti.

- Što su ti odnosi jači, zasnovani na međusobnom poštovanju, zajedničkom istorijskom pamćenju i zajedničkim vrijednostima, to će stabilnija biti situacija u ovom regionu - poručio je Gruško.

On je naglasio da je "dejtonska konstrukcija dokazala relevantnost tako što je prošla test vremena i da sporazum koji je sklopljen u novembru 1995. godine i sa svim poznatim nedostacima, ipak, obezbjeđuje stabilnost nacionalne strukture i sigurnost u regionu, uz poštovanje prava konstitutivnih naroda i entiteta".

- Kao drugo, naravno da čujemo izjavu da bi trebalo biti više Brisela, a manje Dejtona, i ja kao ruski diplomata smatram da bi trebalo biti više Rusije u ovom regionu. To će biti stabilizujući faktor, ali vjerujemo da pokušaji vještačkog podsticanja pitanja o izgradnji države za neke zadatke, recimo ulazak ili uvlačenje BiH u Evropsku uniju, a još više u NATO, čemu se kategorički protivimo, jer će to samo stvoriti dodatne rizike od novih linija razdvajanja, a ne ujediniti ovaj region - rekao je Gruško.

On je istakao da su ovi pokušaji "vještački i apsolutno neprihvatljivi iz mnogo razloga".

- Јedan od ovih razloga je što Evropska unija, promovišući takozvanu evropsku agendu, zapravo pokušava da uništi ove vjekovne veze između BiH i Ruske Federacije, pokušavajući je usmjeriti na antiruski kurs. Kroz pokušaje da se BiH uključi u aktivnosti NATO i da se BiH izgradi u oruđe za unapređenje američkih interesa u regionu i na evropskom kontinentu u cjelini. Budući da je NATO glavni dirigent i instrument američkih interesa, to je najjača poluga na čijem su kormilu ruke Vašingtona, koji je poslednjih godina učinio sve da se uključe ruske prijetnje koje zapravo ne postoje - smatra Gruško.

Gruško kaže i da takav scenario nije u interesu naroda u BiH, a još manje u interesu Republike Srpske, te da će Rusija nastaviti da gradi pozitivne, obostrano korisne odnose sa Srpskom, bez obzira na sve.

Gruško je podsjetio i da Kristijan Šmit nije imenovan odlukom Savjeta bezbjednosti UN, da ga ne priznaju Rusija i Kina i da bi narodi u BiH sami trebalo da odlučuju.

- Ovaj aparat sam po sebi je dokaz abnormalnosti u tim metodama koje Zapad koristi u svojoj politici prema BiH, kao da nema vrijednih političara, kao da političke elite i narodi BiH sami ne mogu odlučiti kako postupiti i koje odluke preduzeti, u kojem smjeru izgradnje države, koje mehanizme koristiti da bi pouzdano zaštitili prava i stanje institucija koje formiraju narodi - rekao je on.