latinica  ћирилица
16/05/2023 |  12:45 ⇒ 12:45 | Autor: SRNA

Radanović: OHR nema pravo da donosi odluke iz nadležnosti Srpske

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da velikobošnjačka politika insistira na tome da je BiH navodno vlasnik zemlje kako bi blokirali razvoj lokalnih samouprava i Republike Srpske, te istakao da OHR nema pravo da donosi odluke koje se tiču nadležnosti domaćih nivoa vlasti.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

U vezi sa najavljenom OHR-ovom kampanjom "za rješavanje pitanja državne imovine", Radanović je rekao Srni da OHR, bez obzira da li je popunjena pozicija visokog predstacnika ili ne, nema pravo da donosi odluke koje se tiču nadležnosti zajedničkih organa BiH, Republike Srpske, FBiH, kantona i opština.

- On može da prati implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i da razgovara sa lokalnim vlastima kako implementirati mirovni sporazum, ali nema prava da donosi odluke u meritumu koje se tiču nadležnosti BiH, Republike Srpske, FBiH i opština - naveo je Radanović.

Radanović smatra da se, vjerovatno, kampanjom OHR-a želi podići atmosfera i pitanje imovine na viši nivo, kako bi se organi vlasti Republike Srpske podstakli da preduzimaju mjere, što bi bilo iskorišteno za eventulano sankcionisanje.

On je ponovio da je lice koje se nalazi u BiH samo sebe proglasilo visokim predstavnikom, odnosno, proglasilo ga je neformalno tijelo - Savjet za sprovođenje mira koje nije predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Radno mjesto visoki predstavnik nije popunjeno i treba da prođe procedure i organe koji su za to nadležni - naveo je Radanović i precizirao da Savjet bezbjednosti UN mora da donese odluku o imenovanju visokog predstavnika.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH ističe da svaki put kada neko sa strane pokuša da riješi određene teme u BiH, situacija se uvijek naelektriše.

On je podsjetio i da velikobošnjačka politika smatra da je oštećena nedavnim postupanjem takozvanog visokog predstavnika.

Kad je riječ o pitanju imovine, Radanović podsjeća na ranije presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na to da je Brčko distrikt vlasnik nepokretnosti na teritoriji distrikta.

- Osim toga, Ustavni sud BiH je donio odluku u kojoj je dozvolio da gradovi i lokalne samouprave u Republici Srpskoj postaju vlasnici nepokretnosti ranijih zemljoradničkih zadruga - rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

On smatra da je Ustavni sud imao adekvatne odluke koje su se odnosile na imovinu sve do prije pet do šest godina, kada je ova pravosudna institucija započela novu etapu odnosa prema imovinskim pravima i stavila se na stranu velikobošnjačke politike.

- Naime, velikobošnjačka politika insistira na tome da je BiH vlasnik zemlje kako bi blokirali razvoj lokalnih samouprava i Republike Srpske. Svima je jasno da je velikobošnjačka politika zasnovana na ideji "jedan čovjek - jedan glas" što znači da smatraju da Bošnjaci koji su većina u BiH imaju pravo da određuju pravila ponašanja ostala dva naroda u ovoj zemlji - napominje Radanović.

On je dodao da Ustavni sud BiH svojim posljednjim odlukama nipodaštava ranije koje su se odnosile na imovinska prava.

Mediji su ranije javili da OHR, pored formiranja radne grupe stručnjaka koji rade na pitanju navodne državne imovine, uskoro namjerava u BiH medijski i na društvenim mrežama reklamirati "važnost rješavanja državne imovine".

OHR je krajem aprila "počeo raditi na pitanju državne imovine" i formirao radnu grupu stručnjaka, ali do danas nije objavio ko su članovi tog tijela.

Republika Srpska je u Narodnoj skupštini ranije usvojila zakon u skladu sa kojim je nepokretna imovina u vlasništvu Srpske što je kasnije osporio Ustavni sud BiH.