latinica  ћирилица
17/05/2023 |  19:19 ⇒ 23:00 | Autor: RTRS

Promovisan zbornik o padu zapadnokrajiških opština (VIDEO)

U Banjaluci je promovisan Zbornik radova "Pad zapadnokrajiških opština i stradanje srpskog naroda Krajine".
Zbornik radova "Pad zapadnokrajiških opština i stradanje srpskog naroda Krajine" - Foto: RTRS
Zbornik radova "Pad zapadnokrajiških opština i stradanje srpskog naroda Krajine"Foto: RTRS

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske naglašava da je od velikog značaja dokumentovati činjenice kako bi se sačuvale od zaborava.

U nastanku Zbornika učestvovalo je 40 autora, među kojima su akademici, profesori i doktori nauka, generali, komandanti ratnih jedinica i brigada, kao i starješine koje su igrale značajnu ulogu u ratu.

- Naša zamisao i ideja je da skupimo dovoljno podataka, da ne sudimo i ne donosimo ocjene već da sami čitaoci i građani posude i donesu odluku šta se tada zaista desilo i ko snosi odgovornost - rekao je Slobodan Župljanin, predsjednik Organizacije starješina VRS.

Radi se o planiranoj publicistici u kojoj su se koristila znanja i učesnika tih događaja, sa ciljem očuvanja istine o proteklom ratu, koju neki pokušavaju iskriviti, a karakter rata opisati kao nepostojeću agresiju.

- To je bio posljednji veliki pokušaj urušavanja Republike Srpske i pokušaj da se iseli najmnogoljudniji dio Republike Srpske čime bi ona postala bespredmetna - kaže Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Penzionisani general VRS Boško Kelečević istakao je da će svima koji budu u prilici da čitaju Zbornik radova biti mnogo jasnije sve što se događalo.

- Imali su u svojim planovima da dođu na obale Vrbasa ali i tolike apetite da bi došli na Bosnu pa čak i na Drinu gdje je nekad bila granica NDH - naveo je Kelečević.

Ovaj zbornik radova predstavljaće sjećanje na herojsku borbu Vojske Republike Srpske, istakli su autori.