latinica  ћирилица
18/05/2023 |  13:11 ⇒ 14:34 | Autor: RTRS

Višković obišao poplavljena područja u Novom Gradu; Vlada će pomoći ugroženim opštinama (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetio je danas poplavljena područja u Novom Gradu.
Višković u Novom Gradu - Foto: RTRS
Višković u Novom GraduFoto: RTRS

Višković je obišao novogradsko naselje Mlakve.

Premijer Srpske je rekao da prioritetno treba riješiti pitanje rekonstrukcije prepumpne stanice.

Višković je rekao da je u razgovoru sa načelnikom opštine Miroslavom Drljačom saznao da bi taj projekat koštao između 700.000 i 800.000 KM i da se taj novac mora obezbijediti.

Naveo je da će Vlada Srpske pomoći opštinama pogođenim poplavama, a uporedo je tražio i pomoć od Ministarstva finansija u Savjetu ministara za poplavljene opštine u Srpskoj.

- Opštine iz Federacije BiH su takođe od tog ministarstva tražile pomoć, a naši ljudi nisu znali da isto to mogu, pa sam to ja učinio u ime svih poplavljenih opština u Srpskoj - rekao je Višković.

Višković u Novom Gradu (Foto: RTRS)

Istakao da se u narednom periodu mora više raditi na prevenciji i jačanju sistema odbrane od poplava.

 

Drljača je rekao je danas povoljnija situacija, da je vodostaj rijeke Une u opadanju i iznosi 510 centimetara, što je u okvirima redovnih mjera odbrane od poplava.

- Glavna tema razgovora bila je kako djelovati u budućnosti kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija. Јoš od poplava 2014. godine svjesni smo da je prioritetno pitanje rekonstrukcija prepumpnih stanica - rekao je Drljača.

 

Ogromne poplave koje su zadesile Novi Grad nanijele su ogromne štete i na stadionu Mlakve, a voda koja je prekrila teren do vrha golova došla je i do tribina.

Višković u Novom Gradu (Foto: RTRS)

Premijer Srpske je posjetio i Kostajnicu.

Opštine Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica, te grad Prijedor pogođeni su poplavama usljed obilnih kiša u proteklih nekoliko dana.