latinica  ћирилица
19/05/2023 |  22:22 | Autor: RTRS

Gradiška: Otvoren prvi pozorišni festival Srpske

Premijernom predstavom "Miropomazani" autora Zorana Todorovića iz Istočnog Sarajeva koji je proglašen za najbolji neobjavljeni dramski tekst na javnom konkursu "Reci naglas" Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u Gradišci je otoren prvi pozorišni Festival "Ljubica" koji je posvećen Ljubice Stefanović prvoj profesionalnoj glumici u BiH.
Festival pozorišta u Gradišci - Foto: SRNA
Festival pozorišta u GradišciFoto: SRNA

Festival je otvorila pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković koja je istakla da je ovaj festival veoma važan za kulturu Srpske i da vraća sjećanje na Ljubicu Stefanović Lazić, glumicu rodom iz Gradiške koja je u prvoj polovini prošlog vijeka postavila temelje pozorišne umjetnosti na ovim prostorima

- Riječ je konkursu pod nazivom "Reci naglas" za najbolji neobjavljeni domaći dramski tekst. Prvonagrađni Zoran Todorović iz Istočnog Sarajeva dobio je priliku da prema njegovom tekstu bude izvedena pozorišna predstava "Miropomazan" - navela je Đakovićeva.

Direktor Gradskog pozorišta Gradiška Zlatan Vidović, koji je i direktor festivala "Ljubica", zahvalio je svima koji su podržali ovu manifestaciju, predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Ministarstvu prosvjete i kulture, Narodnom pozorištu Republike Srpske, Gradskoj upravi Gradiška i gradiškom Kulturnom centru.

- Publiku u Gradišci očekuje pet dana uživanja u kvalitetnim pozorišnim predstavama i drugim sadržajima u okviru festivala - istakao je Vidović.

U subotu će se publici predstaviti Pozorište Prijedor predstavom "Kuća na brdu".