latinica  ћирилица
20/05/2023 |  09:21 ⇒ 09:22 | Autor: SRNA

Vodostaji u Hrvatskoj stagniraju ili opadaju, dežurne službe na terenu

Vodostaji Save, Une, Kupe i drugih rijeka na području Hrvatske uglavnom stagniraju ili opadaju, a sve hitne službe su na terenu i stanje je pod nadzorom.
Vodostaj - Foto: RTRS
VodostajFoto: RTRS

Komandir vatrogasne jedinice Petrinja Zvonimir Ljubičić rekao je da je na tom području na terenu protekle noći bilo dvadesetak vatrogasaca koji su obilazili punktove.

Voda se ispumpava tamo gdje je potrebno kako kuće ne bi bile ugrožene.

- Nasipi se drže dosta dobro, vodostaji Kupe i Petrinjčice od ponoći su narasli oko četiri centimetra. Mislim da je to vrhunac i da će to trajati cijeli dan - naveo je Ljubičić.

On je dodao da je nasip izdržao i da je zasad sve pod kontrolom.

- Do sutra poslijepodne nema opuštanja. Da bismo bili opušteni Kupa mora pasti 30 centimetara - naglasio je Ljubičić.

Na sjeveru Hrvatske utvrđuje se šteta od nevremena koje je proteklih dana pogodilo Varaždinsku županiju i uzrokovalo dvadesetak klizišta, prenosi HRT.

Najteže je u opštini Donja Voća gdje je nekoliko zaselaka odsječeno zbog oštećenih puteva, a šteta se procjenjuje na oko dva miliona evra.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić posjetiće danas poplavljena područja Obrovca, a zatim će krenuti prema Gračacu, gdje će posjetiti Novo naselje.