latinica  ћирилица
20/05/2023 |  11:14 ⇒ 11:28 | Autor: SRNA

Mitrović: Pitanje imovine je u potpunosti riješeno

U Ustavu BiH nema ni jedne odrednice koja govori o državnoj imovini i suluda su istrajavanja na tvrdnjama da se sve prvo upiše na BiH, pa poslije nešto prepisuje, rekao je pravnik Ljubinko Mitrović, koji se odazvao pozivu OHR-a da bude dio radne grupe koja se bavi imovinom u BiH, ali je napustio već nakon prvog sastanka.
Ljubinko Mitrović - Foto: RTRS
Ljubinko MitrovićFoto: RTRS

- Ne možete da knjižite nešto što je napravio narod u Piskavici na nivo BiH ilui ono što je Srpska pomoću kredita napravila kao, na primjer auto-put od Banjaluke do Doboja, tako da je jasno zbopg čega sam napustio grupu - rekao je Mitrović.

On kaže da na prvoj sjednici radne grupe nisu mogli da definišu šta je to državna imovina, a kamoli nešto drugo.

- Osim toga, ne može sve biti upisano na BiH, a da onda neko odatle kaže: E, ovo pripada mjesnoj zajednici, ovo opštini, a ono entitetu. To su gluposti - rekao je Mitrović za Glas Srpske.

Mitrović je naglasio da je važno to što u Ustavu BiH nema odrednice o imovini, te da su suluda istrajavanja na tvrdnjama da se sve prvo upiše na BiH, pa poslije nešto prepisuje.

- Odgovor na pitanje zato je jednostavan - to je uređeno i principima koje sam naveo i drugim dokumentima koji su doneseni prije usvajanja dejtonskog Ustava. Pitanje imovine je u potpunosti riješeno - rekao je Mitrović.

Iz OHR-a je 24. aprila saopšteno da su uz podršku Savjeta za sprovođenje mira u BiH formirali radnu grupu eksperata, kao dio tehničkih konsultacija o državnoj imovini, odnosno raspodjele između BiH i drugih nivoa vlasti. Tada je rečeno da radnu grupu čine ugledni domaći i međunarodni pravni stručnjaci, a održali su tri sastanka. Međutim, imena nikad zvanično nisu otkrivena javnosti.