latinica  ћирилица
20/05/2023 |  11:49 | Autor: SRNA

Kojić: Institut da dostavi imena navodno identifikovanih lica srpske nacionalnosti

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da ta organizacija traži da budu objavljeni podaci sa imenima i prezimenima, mjestom i godinom pronalaženja za sva 422 lica srpske nacionalnosti, koliko je navodno identifikovao Institut za nestala lica BiH do sada putem DNK metode.
Branimir Kojić - Foto: SRNA
Branimir KojićFoto: SRNA

- Degutantni i ekspresni demanti Instituta na tvrdnje predsjednika Republičke organizacije porodica Isidore Graorac koja je iznijela podatke da je od osnivanja ovog instituta pronađeno samo 58 lica srpske nacionalnosti dokazuje da mi iz Republike Srpske govorimo istinu, jer čim su ovakvi podaci ugledali svjetlost dana odmah su požurili da nešto demantuju pokušavajući prikriti svoj nerad i sve zakulisne radnje koje se dašavaju u ovom nakaradnom institutu - istakao je Kojić.

On je naveo da Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila od Instituta traži da dostave toj organizaciji, ali i javnosti podatke sa imenima i prezimenima, te mjestom i godinom pronalaska za sva ta navodna 422 lica srpske nacionalnosti, kao i da odgovore gdje i na kojim lokalitetima se nalaze tih 725 lica, gdje su oni pohranjeni danas i kada su eshumirani.

- Od njih tražimo da dostave javnosti i pozivnice srpskim predstavnicima za sastanak sa američkim ambasadorom /Majkl Marfi/, istim onim koji pri posjeti Srebrenici zaobilazi spomen sobu u kojoj su slike ubijenih Srba i ne želi da se sastane sa porodicama srpskih žrtva, a prethodno ode u Potočare. Mnogo mu je bitniji azil za pse koji ode da vidi nego naše žrtve, i njegova naklonost ka porodicama i zainteresovanost za traženje nestalih nam je poznata - rekao je Kojić.

On je naveo da je njemu /američkom ambasadoru/ bitno da se namiri i popuni mezarje u Potočarima kako bi se opravdalo njihovo bitisanje ovdje.

- Krajnje podlo i sramotno! - dodao je Kojić za Srnu.

On je zatražio objašnjenje kako je moguće da se jedna kost Srbina iz Podravanja preda porodici nakon što je eshumirana 2000. godine, tek 22 godine kasnije i upitao da li to znači da je potrebno više od 1000 godina da i ostalih 49 žrtava srpske nacionalnosti bude pronađeno i predato porodicama.

- Vidimo da Institut objavljuje da su na području Srebrenice i Bratunca pronašli tri tijela žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su, kako oni navode na svom sajtu, ubijene u genocidu počinjenom u julu 1995. godine. Ko su oni da daju formulacije rata, da izigravaju istoričare, sudije i presuđuju? O kakvom genocidu oni pričaju? - upitao je Kojić.

On je postavio i pitanje zašto niko od njih nije obavijestio porodice srpskih žrtava iz Srebrenice i Bratunca da prisustvuju toj eshumaciji.

- Mi osnovano sumnjamo da je riječ o našim najmilijim. Zašto se stavljaju na stranu jednog naroda i vode politiku Sarajeva, jer znamo da i dalje Institutom vedri i oblači Amor Mašović, koji sluša svoje mentore iz SDA - dodao je Kojić.

On je naglasio da članovi Republičke organizacije ne iznose neprovjerene informacije i zato traže odgovore na ova pitanja, ali i da sve što je zatraženo bude prezentovano javnosti pa da se vidi ko govori istinu, a ko ne.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je prije dva dana Srni da porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske zahtijevaju od nadležnih institucija da se pod hitno pod ingerencije Srpske vrati nadležnost traženja nestalih, u najvećem zakonski dozvoljenom obimu.

Ona je istakla da je od 2008. godine, kada je formiran Institut, do danas pronađeno i indentifikovano 58 nestalih Srba, dok su svi ostali identifikovani pronađeni zahvaljujući bivšoj Komisiji za traženje nestalih lica Srpske.

Iz Instituta za nestala lica BiH juče je saopšteno da su od početka rada Instituta do sada, putem DNK metode, identifikovana 422 lica srpske nacionalnosti i da sve porodice mogu provjeriti podatke nestalih osoba u bazi nestalih objavljenoj na veb stranici Instituta.

Srna već drugi dan pokušava da provjeri podatke u Bazi nestalih na veb stranici Instituta, ali taj dio veb stranice nije bio u funkciji.