latinica  ћирилица
20/05/2023 |  12:49 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

U Novom Sadu Sajam poljoprivrede, učestvuju i kompanije iz Srpske (VIDEO)

U Novom Sadu je otvoren 90. Međunarodni sajam poljoprivrede na kojem će se ove godine predstaviti 10 kompanija iz Republike Srpske, a otvaranju je prisustvovao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić.
Ministri poljoprivrede Srpske i Srbije na Novosadskom sajmu - Foto: RTRS
Ministri poljoprivrede Srpske i Srbije na Novosadskom sajmuFoto: RTRS

Privrednici iz Srpske predstavljaju se u organizaciji Privredne komore Republike Srpske u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, uz organizacionu i tehničku podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Na zajedničkom štandu predstavljaju se preduzeća "Destilacija" Teslić, "Agrodestil" Laktaši, "Sava Semberija" Bijeljina, PZ "Klekovača Drinić", "Grad" Bijeljina, "Vinarija Pajić" Brčko, "Viva kompani" Banjaluka, "Agro plan" Bijeljina, "Stajić" Bijeljina i "Prirodno" Bijeljina.

Foto: RTRS

Svečanom otvaranju prisustvovali su i predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Organizatori su najavili da će se na sajmu predstaviti 1.100 izlagača iz 26 država, a zemlja partner je Italija, koja je treći put u ovoj ulozi.

Učesnike i goste sajma pozdravili su ministar poljoprivrede Italije Frančesko Lolobriđida, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

Ministar poljoprivrede Srbije Јelena Tanasković rekla je da je poljoprivreda među prioritetima Vlade Srbije, a da trenutne probleme sa poljoprivrednicima pokušava da riješi mirno, kroz razgovore.

Ona je poručila da srpski domaćini proizvode visoko kvalitetnu hranu koja zaslužuje da se nađe na tržištima svijeta i zbog toga je jedan od zadataka vlade da pronalazi nove kupce.

Državni sekretar u resornom ministarstvu Srbije Dušanka Golubović rekla je da će na sajmu biti pokazan veliki broj različitih vrsta, konja, goveda, ovaca i koza, da će posjetioci moći da vide uobičajene, ali i neke nove vrste kao i da se upoznaju sa genetskim potencijalima i uslovima u kojima se oni gaje, a izložba će biti prodajnog karaktera.

Ove godine zbog opasnosti od afričke kuge, na izložbi neće biti svinja.