latinica  ћирилица
20/05/2023 |  13:05 ⇒ 17:47 | Autor: SRNA

Minić: Srpska ima šta da pokaže u prerađivačkoj industriji

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić ocijenio je da Srpska ima kvalitetne proizvode iz oblasti prerađivačke industrije, što potvrđuje i učešće firmi iz Republike Srpske na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.
Sajam poljoprivrede - Foto: RTRS
Sajam poljoprivredeFoto: RTRS

Minić je istakao da Srpska ima kvalitet i kontinuitet proizvodnje, koja se povećava iz godine u godinu.

- Sama činjenica da firma "Sava" iz Bijeljine osvaja niz najprestižnijih nagrada govori u prilog tome da ima kapacitet ne samo da se pojavi na sajmu, već i da bude zapažen izlagač. Imaćemo i ubuduće šta pokazati i biti konkurentni i na ostalim sajmovima - rekao je Srni Minić, koji je u Novom Sadu prisustvovao otvaranju 90. Međunarodnog sajma poljoprivrede na kojem se predstavlja 10 kompanija iz Republike Srpske.

On je dodao da se posljednjih godina na globalnom nivou mnogo govori o energetici i hrani, čega Republika Srpska ima više nego dovoljno za vlastite potrebe.

- Sve ono što Republika Srpska može da izveze predstavlja mnogo više od samog izvoza, to direktno utiče na balans koji je potreban između uvoza i izvoza, jer ne možemo se zaštititi od prekomjernog uvoza zbog svega što se dešava u političkom Sarajevu - rekao je Minić.

On je dodao da će predstavnici institucija i izlagača iz Srpske imati niz sastanaka i dogovora tokom Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, što će na određeni način podići nivo proizvodnje poljoprivrednicima u Srpskoj.

- Na sajmu imamo priliku da vidimo najsavremeniju mehanizaciju koja se nabavljala i u Srpskoj kroz projekat kapitalnih ulaganja. Ovo je jedan od najboljih sajmova i najboljih nastupa predstavnika iz Republike Srpske, koji imaju šta pokazati -  zaključio je Minić.

Privrednici iz Srpske nastupaju na sajmu u organizaciji Privredne komore Republike Srpske u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, uz organizacionu i tehničku podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Na zajedničkom štandu predstaviće se preduzeća "Destilacija" Teslić, "Agrodestil" Laktaši, "Sava Semberija" Bijeljina, PZ "Klekovača Drinić", "Grad" Bijeljina, "Vinarija Pajić" Brčko, "Viva kompani" Banjaluka, "Agro plan" Bijeljina, "Stajić" Bijeljina i "Prirodno" Bijeljina.