latinica  ћирилица
20/05/2023 |  17:38 ⇒ 21:20 | Autor: SRNA

Obilježena 31 godina od formiranja Prve posavske brigade VRS

U Brčkom je danas obilježena 31. godina od formiranja Prve posavske brigade Vojske Republike Srpske, kroz koju je prošlo više od 7.500 boraca, ranjeno više od 3.600, a poginulo 445 u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Brčko-pomen - Foto: SRNA
Brčko-pomenFoto: SRNA

Tim povodom služen je parastos za poginule borce i položeni vijenci na spomenik Srpskim braniocima Brčkog.

Predsjednik brčanskog BORS-a Cvjetko Simić rekao je da je ova brigada bila jedna od najboljih i najodlikovanijih u VRS.

- Prva posavska brigada učestvovala je u borbama na čitavom prostoru Srpske i dala doprinos njenom stvaranju za šta je odlikovanja Ordenom Nemanjića i mnogim drugim odlikovanjima - rekao je Simić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je Prva posavska brigada dala nemjerljiv doprinos u odbrani naroda i stvaranju Srpske i da je važno da se svake godine okupe i obilježe dan njenog formiranja.

- Ovo je jedna vrsta istorijskog časa da se prisjetimo ratnog puta Prve posavske brigade i boraca koji su položili život za stvaranje Srpske - dodao je Milić.

Obilježavanju 31 godine od formiranja Prve posavske brigade prisustvovali su bivši pripadnici ove brigade, članovi porodica poginulih i nestalih boraca, predstavnici političkih partija iz reda srpskog naroda i brojni građani.

Prva posavska brigada formirana je 20. maja 1992. godine. Brigada je imala najjaču udarnu i vatrenu moć u Istočno-bosanskom korupusu VRS.