latinica  ћирилица
20/05/2023 |  18:04 ⇒ 21:36 | Autor: RTRS

Banjalučke vezilje obaraju Ginisov rekord: Peškir u zmijanjskom vezu dužine 31 metar (VIDEO)

Humanitarno udruženje žena "Duga" iz Banjaluke pokušalo je da obori svjetski rekord izvezenog tradicionalnog peškira dužine 31 metar. Na osmočasovnoj manifestaciji "Peškir u zmijanjskom vezu za svjetski rekord" učestvuje 45 vezilja.
Banjalučke vezilje obaraju Ginisov rekord - Foto: RTRS
Banjalučke vezilje obaraju Ginisov rekordFoto: RTRS

Humanitarno udruženje žena "Duga" godinama njeguje tradiciju, a za poduhvat vrijedan Ginisa inspirisala ih je 31 godina postojanja udruženja. U ovom poduhvatu učestvuje 45 vezilja koje nastoje postaviti novi svjetski rekord, a u svakom trenutku će raditi 30 vezilja.

Na peškiru dugom 31 metar će se naći čak 155 različitih motiva. Plan je da rad na peškiru bude završen u roku od osam časova. Zmijanjski vez je neodvojivi dio kulturnog nasljeđa Republike Srpske, a 2014. godine zaštićen je od strane UNESCO-a.

- Imamo veliku želju da što brže odradimo ovaj posao i za osam sati ćemo pokušati da oborimo rekord - kaže koordinator projekta Slobodanka Ristić Gašić.

U okviru promocije zmijanjskog veza od neprocjenjive važnosti bilo je angažovati i mlade, te ih upoznati sa tradicijom i korijenima svog naroda.

- Imamo dvanaestoro djece uzrasta 8 do 15 godina koji su polaznici naše male škole zmijanjskog veza. Јako su jako srećni da učestvuju sa nama na ovom projektu - dodala je Gašićeva.

Napominje da je prethodni rekord iznosio 12 metara.