latinica  ћирилица
20/05/2023 |  18:36 ⇒ 21:20 | Autor: RTRS

Rijeke se povlače u korita, poplavljena domaćinstva saniraju štetu (VIDEO)

Nakon poplava koje su pogodile sjeverozapad Republike Srpske, stanje je mnogo bolje. Vodostaji rijeka su u opadanju, osim Save. U Novom Gradu i Kostajnici mještani poplavljenih naselja čiste domaćinstva od mulja. Slijedi isušivanje i dezinfekcija poplavljenih prostorija.
Vodostaji rijeka - Foto: SRNA
Vodostaji rijekaFoto: SRNA

U novogradskom naselju Mlakve ispumpavaju vodu iz poplavljenih kuća i sa stadiona. Voda se zadržala i na više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta. Mještani sabiraju štetu.

Sanacija štete slijedi i u naseljima Rudice i Radišića potok. Stiglo je do danas više od 190 prijava građana.

Na ulazu u Novi Grad iz pravca Prijedora, aktivirano je i klizište.

I u Kostajnici sumiraju štetu.

- Ekipe Civilne zaštite su u protekla dva dana ispumpale vodu iz svih objekata i pomoćnih gdje se voda zadržala. U toku je pranje objekata, a u ponedjeljak će početi dezinfekcija objekta i pranje ulica - kaže Aleksandar Pašić, portparol opštine Kostajnica.

Pomoć iz Srpske upućena je i u Federaciji BiH. Iz Teslića je poslat prvi kontingent pomoći ugroženom stanovništvu Unsko-sanskog kantona, koje je prethodnih dana pogođeno poplavama. U dva šlepera su osnovne životne namirnice u vrijednosti oko 100.000 KM, koje su nabavljene kroz redovne postupke interventih nabavki Vlade Republike Srpske.

Iz Voda Srpske su saopštili da je zabilježeno osjetno opadanje vodostaja svih vodotoka, osim Save koja je u blagom porastu na mjernim stanicama Gradiška, Srbac i Rača.