latinica  ћирилица
21/05/2023 |  08:43 ⇒ 12:15 | Autor: RTRS

Da li Haški tribunal na osnovu sudnih presuda može da piše srpsku istoriju? (VIDEO)

Uskoro će biti predstavljen Priručnik Haškog tribunala - kako koristiti arhivsku građu tribunala o sukobima na prostoru Јugoslavije devedesetih, namijenjen časovima istorije. Da li istorija u obrazovnim institucijama može da se izučava i tumači na osnovu sudskih presuda?
Viktor Nuždić i Predrag Lozo - Foto: RTRS
Viktor Nuždić i Predrag LozoFoto: RTRS

- Nije problem da Haški tribunal koristi arhivsku građu, već je problem kako se koristi ta građa. A ona se koristi selektivno i zloupotrebljava se - rekao je Viktor Nuždić, v.d direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Nuždić je gostujući u našem Јutarnjem programu istakao je da je stav institucija Srpske da ta građa pripada arhivi Vlade Republike Srpske, a ne Haškom tribunalu.

- Korišćenje arhiva nije problem, nego selektivno korišćenje. Haški tribunal nije tu da piše istoriju, to je ad hok sud koji je osnovan isključivo za procesuiranje ratnih zločina na prostoru bivše Јugoslavije. A svi zanamo da je sud najviše osuđivao Srbe. Zato ne možemo dati ulogu Haškom tribunalu u kreiranju istorije - poručio je Nuždić.

Dodao je da priručnik samo produbljuje jaz među konstitutivnim narodima u BiH.

- Јasno nam je kakav je pristup Haškog tribunala istoriji, a on se svrstao na jednu stranu. Moramo upozoriti javnost na ono šta se dešava - rekao je Predrag Lozo, istoričar.

Istakao je da Priručnik Haškog tribunala nije udžbenik pomirenja.

- Tribunal gaji politiku pamćenja koja se nameće Republici Srpskoj - poručio je Lozo.