latinica  ћирилица
21/05/2023 |  11:17 ⇒ 11:25 | Autor: TANЈUG

Nastavlja se istraga pada aviona u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je danas počeo policijski, kao i uviđaj Agencije za istraživanje nesreća u vazdušnom, pomorskom i železničkom saobraćaju na mjestu jučerašnjeg pada aviona Cirus 20 na Kapeli.
Sportski avion, ilustracija (Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU) -
Sportski avion, ilustracija (Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU)

Odlučeno je tako jer je, kako je Hini sinoć rekao glavni vazduhoplovni istražitelj Danko Petrin, za samo sprovođenje uviđaja mnogo bolje da se obavi kada je dnevno svjetlo, te je dodao da se "nažalost, stradalima više ionako ne može pomoći".

Petrin je sinoć rekao da se u svom radu nisu sretali s tako drastičnom nesrećom Cirusa 20, ali da taj tip aviona spada u kategoriju Cesna, odnosno kategoriju aviona do četiri osobe, a takvih nesreća ima dosta, prenosi portal Indeks.

Spasioci su na tlu pronašli ostatke aviona sinoć nešto poslije 19.15 sati na šumovitom predjelu Mali Makovnik na planini Kapela u Ličko-senjskoj županiji.

Za sada nema službene potvrde koliko je osoba bilo u avionu, kao ni da li su svi poginuli, ali Hina nezvanično saznaje od vatrogasaca iz potrage da je navodno u avionu bilo troje Holanđana.

Komandant PVZ Ogulin Mladen Žilić je danas za HRT potvrdio da je teren gdje je pronađen avion teško pristupačan, snijeg se dugo zadržava, a ima i minski sumnjivih terena.

Sve je počelo juče u 12.30 sati kad je Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe uočila da je s radara nestao avion koji je letio iz Maribora prema Puli, te je odmah o njegovom nestanku obaviješten Operativni centar civilne zaštite i organizovana je potraga u koju je bilo uključeno 120 osoba na terenu, a prostor Kapele se pretraživao i helikopterom Ministarstva odbrane.