latinica  ћирилица
21/05/2023 |  15:13 ⇒ 17:00 | Autor: SRNA

Na Јarinju uhapšen penzioner iz Beograda

Pripadnici takozvane kosovske policije uhapsili su danas na Јarinju penzionera Branka Banjca /72/ iz Beograda, koji se sa suprugom uputio u Peć na ročište povodom rješenja imovinskog spora, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije.
Јarinje - Foto: TANЈUG
ЈarinjeFoto: TANЈUG

Direktor Kancelarije Petar Petković rekao je da je Banjac u više navrata posjećivao Pećku patrijaršiju bez ikakvih problema, a danas je uhapšen uoči sudskog spora koji vodi njegova supruga, što dodatno pokazuje motive ovog političkog hapšenja.

On je dodao da su Branka pred suprugom pripadnici "Kurtijeve policije" odveli u pritvorni centar, uprkos tome što je operisao kičmu i što boluje od visokog krvnog pritiska, a nije uspio da ponese ni torbu sa lijekovima zbog postupanja kosovske policije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je odmah angažovala advokatski tim za odbranu, a Petković je lično kontaktirao i porodicu kako bi ponudio svaku vrstu dodatne pomoći, a o svemu direktno obavijestio i evropskog posrednika Miroslava Lajčaka.

U saopštenju se navodi da supruga uhapšenog Branka, koja je rodom iz Peći, posjeduje kuću u centru ovog grada koja je konfiskovana od takozvane "Pošte Kosova", zbog čega je pokrenula sudski spor za vraćanje imovine, a ročište je bilo zakazano za sutra.

- Dakle, činjenica je da Branko nema apsolutno nikakve veze sa sporom koji se vodi na Kosovu i Metohiji i da je uhapšen kao vid zastrašivanja i odmazde Kurtijevih institucija kako bi porodica odustala od spora - kaže Petković.