latinica  ћирилица
21/05/2023 |  16:48 ⇒ 17:14 | Autor: RTRS

Galijašević: Zelenski je glumac koji igra po nalogu Zapada

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević rekao je da je sukob u Ukrajini ujedinio "prosvećeni svijet" protiv Rusije na isti način na koji su se zapadni centri moći (SAD, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) konsolidovali pod izmišljenim izgovorom protiv islamskog svijeta u poznatom "ratu protiv terorizma".
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

- U okviru sukoba u Ukrajini, zapadna propaganda veliča Vladimira Zelenskog kao "prvog heroja 21. vijeka", iako je on najkontroverznija ličnost ovog rata - akter koji ispunjava đavolski nalog Zapada - rekao je Galijašević u intervjuu za Rusku gazetu.

On je naveo da je sukob u Ukrajini pružio islamskom svijetu predah i vrijeme za razmišljanje.

- Dakle, danas nije pitanje ko će iskoristiti ovo zatišje na Bliskom istoku - Zapad ili islamski svijet, da promijeni sadašnje odnose, već u kojoj mjeri muslimanske elite realizuju svoju šansu u izgradnji novog multipolarnog svijeta i dobijanje povoljnijeg mjesta na međunarodnoj areni uz pomoć Rusije, koja izražava spremnost da pruži podršku u tom pogledu - kaže Galijašević.

On dodaje da islamski svijet ne tumači ovaj sukob kao stvar uslovne agresije jedne zemlje na drugu, jer, kako kaže, sukob od prvog dana ima globalne razmjere rata između pravoslavnog istoka i katoličkog zapada.