latinica  ћирилица
21/05/2023 |  20:47 ⇒ 20:48 | Autor: RTS

Nova demokratija ubjedljivo vodi na izborima u Grčkoj

Na osnovu 57,84 odsto prebrojanih glasova, Nova demokratija aktuelnog grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa osvojila je skoro 41 odsto glasova, drugoplasorana Siriza nešto preko 20, dok je socijalisitčki PASOK na 12,15 odsto.
Izbori u Grčkoj (Foto: EPA-EFE/BOUGIOTIS EVANGELOS) -
Izbori u Grčkoj (Foto: EPA-EFE/BOUGIOTIS EVANGELOS)

Novi izborni, djelimično proporcionalni sistem, znači da je za apsolutnu pobjedu potrebno više od 46 odsto glasova.

Podaci grčkog MUP-a pokazuju da je na osnovu Na osnovu 57,84 odsto prebrojanih glasova, Nova demokratija aktuelnog grčkog premijera osvojila skoro 41 odsto glasova, drugoplasorana Siriza nešto preko 20, dok je socijalistički PASOK na 12,15 odsto.

Birališta u Grčkoj zatvorena su u 19.00 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 18.00 po srednjeevropskom.

Izlazne ankete su pokazale da će Kirjakos Micotakis morati u koaliciju kako bi formirao većinu u parlamentu od 300 poslanika.

U slučaju koalicioni razgovori propadnu, naredni izbori bi mogli da se održe krajem juna ili početkom jula.

Micotakisov glavni protivnik je bivši premijer Aleksis Cipras i njegova ljevičarska partija Siriza.

Novi izborni, djelimično proporcionalni sistem, znači da će pobjednik biti malo vjerovatan ukoliko ne osvoji više od 46 odsto glasova, nakon čega će dva glavna rivala morati da pronađu potencijalne saveznike ili što je vjerovatnije, doći će do održavanja novih izbora za mjesec dana.

Poslije izbora, tri vodeće stranke, Nova demokratija, Siriza i socijalistički PASOK, dobiće, redom, po tri dana da pokušaju da formiraju vladu.