latinica  ћирилица
22/05/2023 |  07:48 ⇒ 08:02 | Autor: Glas Srpske

Požar u Domu za stara lica u Zenici

U Domu za stara lica u zeničkom naselju Crkvice sinoć je izbio požar, a iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona jutros su kazali da u požaru nije bilo teže povrijeđenih.
Požar - Foto: RTRS
PožarFoto: RTRS

Evakuacija korisnika Doma završena je u toku protekle noći. Svi su sigurno izmješteni u alternativne ustanove dok njihova ustanova ne bude spremna za ponovni prijem, piše Kliks.

- Nema osoba koje su povrede zadobile od vatrenog plamena, ali ima onih kojima je pružena pomoć zbog dima te su hospitalizovane i nisu u životno ugrožavajućem stanju - rekao je operativni MUP-a ZDK i dodao da je iz ove ustanove evakuisano 75 osoba.

Do požara je došlo u jednoj od soba korisnika na spratu objekta pod za sada nerazjašnjenim okolnostima.

Po dolasku Službi Hitne pomoći, policije i vatrogasaca započela je evakuacija korisnika Doma, a u akciju su se, osim policije i jedinica za podršku MUP-a ZDK uključili  i mještani okolnih zgrada koji su pomagali da se korisnici čim prije iznesu, adekvatno zbrinu ispred objekta i na kraju prevezu do alternativnih smještajnih lokacija.

Korisnici Doma za stare i iznemogle osobe su evakuisani u Dom i porodica, Dom za stara lica ZDK i Studentski centar, a oni koji su narušenog zdravlja odvezeni su u zeničku bolnicu.

Na ustanovi nije nastala veća materijalna šteta.

Sinoć su na mjesto događaja došli gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice Mirza Husetić kao i vijećnici koji su bili aktivni učesnici akcije spašavanja.