latinica  ћирилица
22/05/2023 |  09:54 ⇒ 13:21 | Autor: Agencije

Od jutros ponovo nastava u školi "Vladislav Ribnikar"

U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu jutros je nastavljena nastava, nakon tragedije od 3. maja kada je u pucnjavi ubijeno devet učenika i radnik obezbjeđenja, potvrdila je Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete Srbije.
OŠ "Vladislav Ribnikar" (Foto: EPA/ANDREJ CUKIC) -
OŠ "Vladislav Ribnikar" (Foto: EPA/ANDREJ CUKIC)

Vukovićeva je navela da će se nastava odvijati u dvije smjene, a poslije podne će u školu doći i učenici sedmog dva odjeljenja, koje je pohađao počinilac ubistva K.K, kao i većina stradalih učenika.

Ona je dodala da su učenici sedmog dva odjeljenja u razgovoru sa terapeutima sami insistirali na dođu na nastavu.

- U kontaktu smo sa njima na dnevnom nivou, komuniciramo, osluškujemo. Insistirali su da počnu sa nastavom fizičkog i zdravstvenog vaspitanja. Sutra će krenuti sa nastavom fizičkog i geografije. Idemo postepeno, polako, u skladu sa potrebama i željama dece - navela je Vukovićeva za RTS.

Ona je istakla, da ukoliko roditelji primijete da se djeca plaše i nemaju potrebu da uđu u školski prostor, ne moraju da dođu jer bi to bilo novo nasilje nad djetetom i niko iz Ministarstva i stručnih krugova ne insistira na tome.

- Vrlo je važno da imamo pisanu izjavu roditelja da dete ne dolazi i da se prati šta se dešava sa njim. Bilo bi dobro kad bi deca, koja ne žele da dođu, imala onlajn nastavu - rekla je Vukovićeva i dodala da 200 roditelja uopšte ne želi nastavu, već prekid i završetak školske godine.

Ona je dodala da je tokom protekle nedjelje više od 750 učenika bilo u školi, kao i da je oko 130 đaka bilo sa nastavnicima na aktivnostima van škole.

U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" danas je raspoređeno šest policajaca.

U pucnjavi 3. maja u ovoj školi za koju je odgovoran učenik K.K. smrtno je stradalo osam đaka i radnik obezbjeđenja, a jedna ranjena djevojčica podlegla je posljedicama ranjavanja 12 dana kasnije