latinica  ћирилица
22/05/2023 |  11:19 ⇒ 19:14 | Autor: RTRS

U Banjaluci obilježena 31 godina od stradanja 12 beba - svjetski moćnici zaslužili kaznu (FOTO/VIDEO)

U Banjaluci je danas obilježena 31 godina od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru, koje su preminule zbog nedostatka kiseonika. Na Spomen-obilježju za 12 beba "Život" položeni su vijenci i cvijeće.
Obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba - Foto: RTRS
Obilježavanje 31 godine od smrti 12 bebaFoto: RTRS

 Vijenac su položile majke preminulih beba, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je stradanje 12 banjalučkih beba 1992. godine zbog nedostatka kiseonika tragedija rata i najveći počinjeni zločin, zbog čega se mora njegovati kultura sjećanja da se to više nikada nikome ne ponovi.

- Stradanje banjalučkih beba nas uči o tome da se borimo za mir, da moramo imati vlastite resurse - rekao je Stevandić, obraćajući se kod Spomen-obilježja "Život" u Banjaluci.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da se nikada ne smije zaboraviti ovaj strašan zločin i da mladim generacijama treba prenositi šta se tada dešavalo.

Sekretar Udruženja "12 beba" Željka Tubić rekla je da se ovaj strašni zločin nikada ne smije zaboraviti i ponoviti.

- Republika Srpska ne smije zaboraviti dozvoliti da u zaborav padne ovakav zločin - da se bebe uguše bez kiseonika - poručila je Tubićeva.

Obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba (Foto: RTRS)

Predstavnik Grada Banjaluka Milada Šukalo rekla je da ovo mjesto ne smije biti zaboravljeno, te navela da Grad dovodi delegacije i predstavnike međunarodnih institucija kod ovog spomen-obilježja kako bi ih upoznala o tragediji koja se desila u Banjaluci 1992. godine.

Ruže je položila i delegacija srpskih predstavnika u institucijama BiH, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić.

Počast su polaganjem ruža odali predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, koja je organizator ovog obilježavanja, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, delegacije gradova Banjaluka i Prijedor, kao i ustanova

Prethodno je položeno cvijeće na Novom groblju. Služen je i parastos.

Obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba  (Foto: RTRS)

Stradanje 12 banjalučkih beba je zločin koji se ne može ni zaboraviti ni oprostiti, izjavio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na obilježavanju 31 godine od smrti 12 banjalučkih beba zbog nedostatka kiseonika 1992. godine.

Obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba (Foto: RTRS)

- Zato se na ovom mjestu svake godine okupljamo da se podsjetimo na ovaj zločin. Svjetski moćnici su zaslužili kaznu za ovaj zločin, jer je kiseonik tada mogao da bude dopremljen kopnenim putem u Banjaluku, a mogao je da bude organizovan i humanitarni let - naglasio je Višković.

Istakao je da "Republika Srpska nema mehanizam da takvima sudi ovozemaljskim zakonima".

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

- Isti ti nalogodavci koji su tada zabranili da u Banjaluku dođe kiseonik, koji je bio spas za ovu djecu, i danas rade gotovo identične stvari. Isti ti nalogodavci danas napadaju Srpsku na koji god način mogu - uslovljavajući, zabranjujući, onesposobljavajući - upozorio je Višković.

Banjaluka: Obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba  (Foto: RTRS)

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Vojska Republike Srpske je nakon ovog tragičnog događaja probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostatka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine.

Povezane vijesti:

Dodik: Samovoljom svjetskih moćnika nedužnim bićima oduzeto pravo da dišu

Cvijanović: Stradanje 12 beba je nacionalna tragedija i najstrašniji zločin