latinica  ћирилица
22/05/2023 |  11:51 ⇒ 11:53 | Autor: Agencije

Grčka: Sve izvjesniji novi izbori

Grčkim konzervativcima biće ponuđena šansa da formiraju koaliciju nakon pobjede na jučerašnjim parlamentarnim izbora, ali bez dovoljno poslaničkih mjesta neće moći da formiraju samostalnu vlast i sve je izvjesnije da će u junu biti raspisani novi izbori.
Glasanje u Grčkoj (Foto: EPA-EFE/BOUGIOTIS EVANGELOS) -
Glasanje u Grčkoj (Foto: EPA-EFE/BOUGIOTIS EVANGELOS)

Partija Nova demokratija sa premijerom Kirjakosom Micotakisom na čelu juče je dobila 40,8 odsto gasova, dok je partija lijevog centra Siriza dobila 20,1 odsto.

Svaka od tri stranke, uključujući PAOK koji je po broju glasova na trećem mjestu, dobiće šansu da pokušaju da formiraju vlast, ali pošto nijedna nema dovoljno podrške sve je izvjesnije da će biti imenovana administracija u tehničkom mandatu i da će 25. jun biti određen kao datum novog glasanja.

Micotakis je naglasio da mu je pažnja usmjerena na novo glasanje na kojem će imati više šanse da dobije apsolutnu većinu.

- Dinamika rezultata izbora je više nego jasna, građani žele snažnu administraciju sa četvorogodišnjim mandatom za vršenje hrabrijih reformi - naglasio je Micotakis sinoć, nakon proglašenja pobjede za koju navodi da je njegovoj stranci omogućila podršku za "autonomnu" vlast.

Portparol PASOK-a Dimitris Mancos rekao je da je jasno da nema prostora za udruživanje ili saradnju i da smatra da će biti objavljeni novi izbori.

Grčki predsjednik Katerija Sakelaropulu Micotakisu će tokom dana uručiti mandat za formiranje vlasti.