latinica  ћирилица
22/05/2023 |  11:58 ⇒ 14:49 | Autor: sputniknews.com

Patrušev objavio ciljeve saradnje Moskve i Pekinga

Moskva i Peking se ne miješaju u međusobnu politiku i ne postavljaju kao cilj svoje saradnje borbu protiv nekih drugih država, izjavio je sekretar Savjeta za bezbjednost Rusije Nikolaj Patrušev tokom rusko-kineskih konsultacija o javnoj bezbjednosti, pravu i pravnom poretku.
Kineska i ruska zastava (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Kineska i ruska zastava (Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

- Rusko-kinesko strateško partnerstvo se gradi na principima uzajamnog poštovanja i ravnopravnosti, dubokog povjerenja, međusobnog nemiješanja u unutrašnje poslove i nije usmjereno protiv drugih zemalja - naveo je Patrušev tokom susreta sa članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, sekretarom političko-pravne komisije Čenom Venćingom.

Prema njegovim riječima, strateška politika Moskve podrazumijeva dalje proširivanje saradnje s Kinom.

- Razvoj i produbljivanje odnosa s prijateljskom Kinom jeste strateška politika Rusije. Naša zemlja posvećuje prioritetnu pažnju razvoju obostrano korisne saradnje s Kineskom Narodnom Republikom u svim sferama, ukazivanju uzajamne pomoći i pojačanom usaglašavanju na međunarodnoj sceni, u interesu zaštite bezbjednosti, stabilnosti, stabilnog razvoja na globalnom i regionalnom nivou, kako u Evroaziji, tako i u drugim dijelovima svijeta - istakao je Patrušev.

Prema njegovim riječima, obračunavanje u nacionalnim valutama omogućava Moskvi i Pekingu da grade odnose koji nisu pod uticajem spoljnih pritisaka.

- Dosljedno se realizuju svi dogovori o saradnji u praktičnim oblastima. Bez obzira na sankcioni pritisak, nastavljamo da postavljamo nove rekorde u bilateralnoj trgovinskoj razmjeni. Povećava se udio obračuna u nacionalnim valutama, što naše odnose čini otpornim na spoljne uticaje - naveo je Patrušev.

On je naglasio da posebnu ulogu u jačanju rusko-kineskog partnerstva igraju kontakti na najvišem nivou, podsjetivši na to da je kineski predsjednik Si Đinping 22. i 23. marta bio u zvaničnoj posjeti Rusiji i susreo se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

- Njegov dolazak odmah nakon ponovnog izbora za šefa države potvrdio je izrazito visok nivo naših odnosa i označio čvrstu riješenost da se oni nadalje produbljuju - ocijenio je Patrušev.

On je, takođe, naveo da je Rusija zahvalna za poziv predsjedniku Vladimiru Putinu da učestvuje kao glavni gost na trećem forumu "Јedan pojas, jedan put" u Kini.

- Uspješno deluju i bilateralni mehanizmi za borbu protiv terorizma i ekstremizma, krijumčarenja oružja i narkotika, transnacionalnog organizovanog kriminala i legalizacije protivpravno stečenih prihoda, kao i za zaštitu informacione bezbjednosti - rekao je Patrušev.