latinica  ћирилица
22/05/2023 |  13:11 ⇒ 13:16 | Autor: RTRS

Audio-vizuelni centar Srpske podržava domaće filmske stvaraoce

Audio-vizuelni centar Republike Srpske i ove godine pruža podršku domaćim filmskim stvaraocima, obezbjeđujući im učešće na regionalnim i međunarodnim festivalima i radionicama, saopšteno je iz ovog Centra.
Anja Ilić - Foto: Ustupljena fotografija
Anja IlićFoto: Ustupljena fotografija

U skladu sa novodonesenim aktima Audio-vizuelnog centra Srpske biće finansirani, odnosno sufinansirani troškovi kotizacije prijave za učešće domaćih filmova na regionalnim i međunarodnim festivalima, zatim troškovi učešća autorske i glumačko-producentske ekipe domaćeg filma na međunarodnim festivalima, kao i troškovi učešća domaćih stvaralaca na inostranim i regionalnim radionicama, trening programima, pičing forumima i sličnim aktivnostima.

- Učešće filmskih i audio-vizuelnih stvaralaca iz Srpske na regionalnim i međunarodnim filmskim festivalima, radionicama, trening programima, pičing forumima i slično smatramo veoma važnim. Želimo da upoznamo naše autore, producente i audio-vizuelne radnike sa ovim mogućnostima, kao i da ih pozovemo da se obrate Audio-vizuelnom centru Republike Srpske sa svojim prijedlozima kako bismo podržali njihovo učešće - izjavila je v.d.direktora Audio-vizuelnog centra Srpske Anja Ilić.

Ilićeva je istakla da je "poznato da su filmski festivali najbolje platforme za promociju filmova, razmjenu iskustava i umrežavanje sa filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta i vrlo često odskočna daska mnogim mladim talentima i filmskim autorima u razvoju karijere".

- Naši filmski stvaraoci sada imaju priliku da svoje filmove predstave na najprestižnijim regionalnim i međunarodnim festivalima i stručno i profesionalno se usavršavaju na različitim radionicama uz podršku Audio-vizuelnog centra Srpske. Utvrdili smo vrlo jednostavne procedure i kriterijume za sufinansiranje njihovog učešća na festivalima, radionicama i različitim trening programima i stojimo im na raspolaganju za sve informacije i pojašnjenja u vezi sa ovim mogućnostima - rekla je Ilićeva.

Sva uputstva su dostupna na Internet stranici Audio-vizuelnog centra Republike Srpske.

Uputstvo o sufinansiranju učešća domaćih filmova na međunarodnim filmskim festivalima možete pronaći OVDЈE.

Uputstvo o sufinansiranju učešća na inostranim i regionalnim radionicama, trening programima, pičing forumima i sličnim aktivnostima pogledajte OVDЈE.

Uputstvo o finansiranju prijave za učešće domaćih filmova na filmskim festivalima dostupno je OVDЈE.