latinica  ћирилица
22/05/2023 |  13:36 ⇒ 13:37 | Autor: Agencije

Pašinjan: Priznanje integriteta Azerbejdžana uz garancije za bezbjednost Јermena

Јermenski premijer Nikola Pašinjan rekao je priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana koji obuhvata i region Nagorno-Karabah pod uslovom garancija za bezbjednost jermenskog stanovništva.
Nikola Pašinjan (Foto: EPA/IGOR KOVALENKO) -
Nikola Pašinjan (Foto: EPA/IGOR KOVALENKO)

- Јermenija priznaje 86.600 kilometara kvadratnih Azerbejdžana i kreće od činjenice da je ta zemlja spremna da prizna 29.800 kilometara kvadratnih teritorijalnog integriteta naše zemlje, ali isto tako treba napomenuti da se tu govori i o činjenici da bi o pitanju prava i bezbjednosti Јermena u Nagorno-Karabahu trebalo razgovarati u formatu Baku-Stepanakert - rekao je Pašinjan na konferenciji za medije.

Stepanakert je prijestonica regiona Nagorno-Karabah.

Prema njegovim riječima, Јerevan shvata da Baku priznaje teritorijalni integritet Јermenije. Pašinjan je, takođe zatražio međunarodne garancije za bezbjednost i poštovanje prava Јermena u Nagorno-Karabahu i izrazio zabrinutost da bi Azerbejdžan mogao da izvrši etničko čišćenje u regionu.

Baku i Јerevan spore se oko Nagorno-Karabaha od februara 1988. godine, kada je objavljeno otcjepljenje tog regiona od azerbejdžanskog dijela SSSR. Situacija u regionu je eskalirala 27. septembra 2020. godine kada su ponovo izbile borbe. Ruski predsjednik Vladimir Putin, lider Azerbejdžana Ilham Alijev i Pašinjan potpisali su 9. novembra 2020. godine zajedničko saopštenje o prekidu neprijateljstava u Karabahu.