latinica  ћирилица
22/05/2023 |  13:39 ⇒ 13:47 | Autor: RTRS

Pripadnici GSS-a Crne Gore spasili državljanina Kine nakon 12 sati potrage (FOTO)

Pripadnici Gorske službe spasavanja Crne Gore spasili su državljanina Kine sa Durmitora nakon 12 časova potrage, saopšteno je iz ove službe.
Gorska služba spašavanja (Foto: facebook.com/gss.crnegore) -
Gorska služba spašavanja (Foto: facebook.com/gss.crnegore)

Gorska služba spasavanja Crne Gore 21. maja putem OKC 112 Direktorata za zaštitu i spasavanje MUP-a primila je poziv za pomoć od strane državljanina Kine.

Lice inicijala S.W., rođen 2000. godije se 21. maja sam uputio na planinarsku turu kroz Durmitor i u jednom trenutku je proklizao i upao u škrip.

Prva informacija po DŽi-Pi-Es koordinatama je da se on nalazi na lokalitetu ispod Bobotovog kuka.

Ekipa Gorske službe spasavanja Crne Gore po dolasku na lokaciju koja im je dostavljena nije pronašla državljanina Kine.

- Od tog trenutka kreće borba sa vremenom, lošim vremenskim uslovima i dostavljenim novim DŽi-Pi-Es koordinatama koje će se po drugi put pokazati kao pogrešne. Treći podatak koji smo dobili nešto nakon ponoći ispostavio se kao pravi. Nešto poslije dva sata nakon ponoći krenulo je izvlačenje kineskog državljanina koji, na sreću, nije povrijeđen - ističiu iz Gorske službe spasavanja Crne Gore.

Kako navode, akcija je okončana oko 5.30 časova ujutro.

- Moramo istaći da je ekipa Gorske službe spasavanja Crne Gore juče od 17.00 časova pa do okončanja spasilačke akcije po lošim vremenskim uslovima (magla , vjetar ) prešla više od 20 kilometara kroz Durmitor. Razlog su svakako pogrešni DŽi-Pi-Es podaci koje smo dobijali. Poslije naporne noći jutros ipak zadovoljni jer je druga spasilačka akcija u ovoj godini uspješno okoncana - poručuju iz Gorske službe spasavanja Crne Gore.