latinica  ћирилица
22/05/2023 |  15:09 | Autor: TANЈUG

Meteo-alarm zbog velikih vrućina u brojnim oblastima Indije

Dijelovi Indije od sjeverozapada do jugoistoka zemlje suočeni su sa velikim vrućinama, a u Nju Delhiju je izdat meteoalarm zbog visokih temperatura.
Vrućine u Indiji (Foto: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI) -
Vrućine u Indiji (Foto: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI)

Zbog natprosječno visokih temperatura vazduha indijska meteorološka služba je prošle nedjelje izdala meteo upozorenje o dolasku toplotnih talasa u sedam južnih i centralnih država, a danas je upozorenje prošireno i na područje glavnog grada i nekoliko država na sjeveru zemlje, prenosi AP.

U zvaničnom upozorenju se navodi da će se velike vrućine nastaviti u toku narednih nekoliko dana prije nego što kiše donesu zahlađenje.

S obzirom da jugozapadni monsun kasni ove godine i očekuje se u prvoj nedjelji juna, visoke temperature će se zadržati duže nego obično, navodi se u saopštenju.

U državi Utar Pradeš na sjeveru Indije temperature vazduha su premašile 45 stepeni Celzijusa, a u nekim dijelovima je došlo i do prekida snabdijevanja električnom energijom koji su trajali više od 12 sati uprkos martovskoj naredbi da sve elektrane u zemlji rade punim kapacitetom.

Stotine nezadovoljnih građana Laknaua, glavnog grada države Utar Pradeš, protestovale su tokom proteklog vikenda ispred lokalnih elektran uz blokade puteva.

Iz meteorološke službe Utar Pradeša je potvrđeno da će toplotni talas vjerovatno trajati još dva dana.