latinica  ћирилица
22/05/2023 |  15:18 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Prijedor: 31. godina od stradanja dva vojnika ЈNA (VIDEO)

U prijedorskom naselju Hambarine obilježena je 31. godišnjica stradanja dva vojnika ЈNA, koje su bez ikakvog povoda ubili pripadnici paravojne jedinice na punktu u tom mjestu. Poručeno je da je upravo ovaj događaj doveo do početka rata u Prijedoru. Na mjestu njihovog stradanja članovi prijedorske Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila odali su poštu, položili cvijeće i prislužili svijeće.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

U poslijepodnevnim časovima 22. maja 1992. godine šest vojnika ЈNA u civilnom automobilu krenulo je na otpust iz Prijedora ka Ljubiji. Nakon zaustavljanja na punktu u Hambarinama na njih je bez ikakvog razloga otvorena vatra.

Na licu mjesta stradali su Rade Lukić i Radovan Milojica, a ostala četiri vojnika su ranjena. Nakon ubistva policajca Radena Đape, ovo je bio drugi incident u Prijedoru u kojem su stradali vojnici srpske nacionalnosti.

- Sami procijenite šta je dovelo do početka rata u ovom gradu i zašto je rat počeo u ovom gradu. Nije sva krivica bila na srpskoj strani kao što se priča, bilo je krivice i na drugoj strani - kaže Slaviša Knjegnić, Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Imena počinilaca ovog zločina su poznata, ali nalogodavci do danas nisu pronađeni i procesuirani.

- Šta stvarno nas boli, te porodice poginulih boraca. Što niko nije odgovarao ni za naše prve žrtve, ni za to što se dešavalo. Mnogo naših ljudi je ležalo u zatvorima, a ima ih koji i danas leže - dodala je Zdravka Karlica predsjednica Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Članovi gradske Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila na prijedorskom Gradskom gorblju položili su cvijeće na grob Slađane Kobas, 13. bebe heroja, koja je preživjela nedostatak kiseonika u banjalučkom porodilištu u proljeće '92-e godine.

Slađana Kobas preminula je od karcinoma kostiju u februaru 2006. godine.