latinica  ћирилица
22/05/2023 |  15:42 ⇒ 15:44 | Autor: SRNA

Novak Đoković dobitnik Povelje SPKD "Prosvjeta" za 2022. godinu

Srpski teniser Novak Đoković dobitnik je Povelje za 2022. godinu Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva /SPKD/ "Prosvjeta" Beograd, saopštio je danas Upravni odbor ovog društva.
Sjednica Upravnog odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta" Beograd - Foto: SRNA
Sjednica Upravnog odbora Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta" BeogradFoto: SRNA

Predsjednik "Prosvjete" Milimir Mučibabić saopštio je da su članovi Odbora jednoglasno odlučili da se u godini u kojoj se obilježava 120 godina postojanja Povelja dodijeli upravo Đokoviću "broju jedan srpskog sporta" i osobi viteškog i moralnog držanja u poslu kojim se bavi.

Mučibabić je istakao da su se članovi Odbora u donošenju oluke rukovodili činjenicom da je Đoković čovjek koji je na javnoj sportskoj sceni izgradio ime, dostojanstvno predstavljao svoju naciju, a sva moguća omalovažavanja, nipodaštavanja izdržao stoički i viteški "svetosavskim manirom, dostojanstveno, mirno i spokojno i bez revanšizma".

Datum i mjesto uručenja Povelje Đokoviću biće naknadno saopšteni.

Prošle godine ovo priznanje uručeno je proslavljenom režiseru Emiru Kusturici na svečanosti u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Na sjednici održanoj u prostorijama Predstavništva Republike Srpske u Beogradu razgovarano je i o promociji knjige "Srbi u vihoru novog svijeta: Srbija i Srpska pred izazovima" u izdanju "Prosvjete" Beograd, koja će biti održana 24. maja u pres-centru Udruženja novinara Srbije, kao i o planu rada za ovu godinu.

Članovi Upravnog odbora razgovarali su i o prijeko potrebnom rješavanju pitanja obezbjeđivanja prostorija za "Prosvjetu", a u osvrtu na aktuelnu situaciju, saglasili su se da oko identitetskih tema ne smije biti podjela među predstavnicima srpskog naroda.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović naglasio je da je predstojeća promocija "Prosvjetine" knjige prilika za slanje javne poruke da je najvažnija stvar u ovom trenutku da Srbi budu jedinstveni i saborni i da se "politički ne nadgornjavaju na identitetskim temama".

Cicović je istakao važnost očuvanja ćirilice i srpskog jezika koji "i svega što nas čini narodom", te ukazao da bez samopoštovanja Srbi neće imati ni ekonomski prosperitet, a prostor koji naseljavaju biće nečija kolonija.

Istoričar Aleksandar Raković danas je postao član Upravnog odbora "Prosvjete" Beograd, koji čine Milimir Mučibabić, Njegoslav Trifković i sociolog Slobodan Antonić.

Srpsko kulturno i prosvjetno društvo "Prosvjeta" osnovano je 1902. godine u Sarajevu, sa namjerom da u okupiranoj BiH, između ostalog, radi na širenju svetosavske prosvjetiteljske tradicije i očuvanju srpskog jezika, pisma i kulture.

Odbor SKPD "Prosvjete" u Beogradu osnovan je 2015. godine, a Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji pruža punu podršku aktivnostima ovog društva.