latinica  ћирилица
22/05/2023 |  16:00 ⇒ 16:03 | Autor: SRNA

Poplave uništile ovogodišnji rod voća u regionu Emilija-Romanja (VIDEO)

Poplave u sjevernoj Italiji uništiće ovogodišnji rod voća u jednom od najbogatijih poljoprivrednih regiona u zemlji, saopštilo je danas Udruženje poljoprivrednika "Koldireti".
Premijerka Meloni obilazi uništene plastenike u poplavi (Foto: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI) -
Premijerka Meloni obilazi uništene plastenike u poplavi (Foto: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI)

- Na koljenima smo - rekao je predstavnik Udruženja Serđo Tardani, procijenivši da je moguća šteta oko 1,5 milijardi evra.

Poplava je uništila najmanje 400 miliona kilograma pšenice, saopštio je "Koldireti".

U poplavama u regionu Emilija-Romanja prošle sedmice poginulo je 14 ljudi. Јaka kiša uzrokovala je izlivanja više od 20 rijeka, ulicama su tekli bujični potoci, a uništeno je više hiljada hektara plodnog poljoprivrednog zemljišta.

"Koldireti" je objavio da je ovaj region najveći italijanski proizvođač krušaka, breskvi, nektarina, kajsija i šljiva, a drugi je po veličini proizvođač trešanja i kivija.

Iz "Koldiretija" navode da bi poplavna voda mogla da dovede do truljenja korijenja skoro 15 miliona voćaka i da ih praktično ubije.

Hiljade životinja je, takođe, uništeno u ovoj oblasti, gdje se uzgaja oko 250.000 goveda, svinja, ovaca i koza. Nevremenom je pogođeno oko 5.000 farmi.

Tardani je predvidio da će farmerima biti potrebne godine da se oporave od katastrofe, dodajući da je za sada teško pomoći u nekim oblastima, jer voda i klizišta otežavaju kretanje.

Sjednica Vlade zakazana je za sutra na kojoj će biti odobren prvi paket hitnih mjera za region.

Italijanski mediji navode da će Vlada prvobitno najaviti oko 100 miliona evra za potrošnju i poreske olakšice za Emiliju-Romanju.

Premijer Đorđa Meloni rekla je da bi Italija mogla tražiti novac od Fonda solidarnosti EU za prirodne katastrofe.

Ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida rekao je danas da je prerano za procjenu ukupne štete nanesene poljoprivrednom sektoru, ali je istakao da će Vlada narednih dana biti domaćin sastanka sa proizvođačima da bi se razgovaralo o krizi.