latinica  ћирилица
22/05/2023 |  16:44 ⇒ 20:26 | Autor: SRNA

Potpisani ugovori o grantu vrijedni 43,8 miliona evra (VIDEO)

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija i direktor Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj Manuela Nesl potpisali su danas tri ugovora o grantu Evropske banke ukupne vrijednosti 43,8 miliona evra.
Potpisani ugovori o grantu vrijedni 43,8 miliona evra - Foto: Ustupljena fotografija
Potpisani ugovori o grantu vrijedni 43,8 miliona evraFoto: Ustupljena fotografija

Potpisivanjem ugovora obezbijeđena su bespovratna sredstva iz EU fondova za radove na dionicama auto-puta petlja Rudanka-Putnikovo brdo i tunel Putnikovo brdo-petlja Medakovo, kao i za projekat vodosnabdijevanja u Visokom.

Tegeltija je rekao da je 42,8 miliona evra grant sredstava usmjereno na izgradnju dvije dionice koridora "5C", i to 30,8 miliona evra za dionicu u Republici Srpskoj i 12 miliona za dionicu u Federaciji BiH .

On je pojasnio da dodijeljena grant sredstva prate kreditna sredstva od 210 miliona evra, što je BiH potpisala sa EBRD-om.

- Da neko ne misli da Evropska komisija ili EBRD preferiraju jedan ili drugi entitet, to je vezano za procenat odobrenih kreditnih sredstava, 150 miliona kredita su za Republiku Srpsku, a 60 miliona evra je za FBiH - rekao je Tegeltija novinarima u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, koridor "5C" je najvažniji infrastrukturni projekat u istoriji BiH, jedinstven zbog toga što ga realizuju dva preduzeća, a nosioci kreditnih sredstava su dva entiteta.

Govoreći o projektu vodosnadbijevanja u Visokom za koji je takođe danas u Sarajevu potpisan sporazum o grantu od milion evra, Tegeltija je naglasio da će se ovom realizacijom riješiti problem vodosnadbijevanja oko 4.000 stanovnika.

Izvršni direktor za pravne poslove preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Siniša Gavrić pojasnio je da će dodijeljena grant sredstva biti usmjerena na izgradnju obilaznice oko Doboja, poznatije kao Putnikovo brdo dužine 5,3 kilometra.

- Dionica ima pet objekata, most preko Bosne, tunel Putnikovo brdo i dva vijadukta - precizirao je Gavrić i dodao da je izgradnja ove dionice u toku, kao i da je most urađen jednim dijelom, te da je probijen prvi portal tunela.

Šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler istakao je da je u posljednje vrijeme ubrzan postupak izgradnje koridora "Pet ce", te da je EU u razgovorima sa sadašnjim ministrom finansija i trezora Tegeltijom uspjela riješiti dva bitna problema.

- Sada se radi o dionicama dugim 15, 20 čak i 30 kilometara u poređenju sa ostalim lotovima koji su bili dugi po nekoliko kilometara, a druga bitna stvar je da smo uspjeli povećati element granta koji se daje uz kreditna sredstva na sadašnjih 40 odsto - naveo je Satler.

On je naveo da je završetak izgradnje koridora planiran 2028. godine, kao i da je u narednom periodu planirana izgradnja tunela Prenj dugog 11 kilometara, koji bi trebalo da bude deveti najduži tunel u Evropi.

Direktor Kancelarije EBRD-a u BiH Manuela Nesl navela je da su projekti izgradnje koridora "Pet ce" oko Doboja i Zenice u toku, te da će njihova realizacija omogućiti ekonomski rast i razvoj BiH.

- Postoji još dionica koje predstoje, primarno obilaznica oko Mostara i tunel Prenj - istakla je Neslova.

Ona je podsjetila da su za projekat vodosnadbijevanja odobrena grant sredstva od milion evra, a da su ranije za ovaj projekat obezbijeđena kreditna sredstva od 4,5 miliona evra.

- Ovim projektom će se smanjiti gubici vode i omogućiti naprednije vodosnadbijevanje stanovnicima Visokog, a slične projekte sprovodimo u Banjaluci, Sarajevu i Gradačcu - rekla je Neslova.