latinica  ћирилица
22/05/2023 |  17:44 ⇒ 17:49 | Autor: SRNA

Galijašević: Bogato iskustvo Rusije može biti pouka za BiH

Ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašecić rekao je u obraćanju na Međunarodnoj konferenciji Rusije i Organizacije islamske saradnje u Kazanju da bogato iskustvo u međunacionalnoj i međuvjerskoj komunikaciji na tlu Rusije mogu biti pouka za BiH.
DŽevad Galijašević - Foto: RTRS
DŽevad GalijaševićFoto: RTRS

Galijašević je ocijenio da je situacija u BiH po broju i strukturi stanovništva veoma slična situaciji u Tatarstanu.

On je naveo da je rat, koji se vodio na prostoru BiH, geopolitički inspirisan i motivisan zapadnim interesom razbijanja zajedničke države Јugoslavije.

Galijašević je naveo da mnogi od problema sa kojima se suočavaju muslimani u BiH i islamska društva na planeti predstavljaju globalne izazove i zahtijevaju globalna rješenja.

- Rusija, kao globalna sila, igra važnu ulogu u rješavanju svih međunarodnih kriza, pa tako i onih čiji su akteri muslimani -  rekao je Galijašević i dodao da aktuelna vlast u Rusiji redovno naglašava doprinos islama razvoju zemlje i njenom uspostavljanju kao velike sile.

Prema njegovim riječima, muslimani u Rusiji se razvijaju i žive slobodno, uživajući sva prava koja imaju i ostali građani zemlje.

On je naveo da su muslimanski narodi, koji žive rame uz rame s Rusima i drugim narodima Rusije dugi niz vijekova, dali značajan doprinos razvoju na ekonomskom i humanitarnom planu svoje zemlje, formiranju njenog društvenog i kulturnog identiteta, pa ne čudi primjer koji danas muslimanima svijeta daje predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov.

Iako je, kako kaže, zapadni faktor važan u svakoj analizi kojom se sagledavaju perspektive islamskog svijeta, posljednja dešavanja su potvrdila da je ovaj faktor uglavnom destruktivan i da ne uvažava osnovne razlike.