latinica  ћирилица
22/05/2023 |  18:58 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

"Tragom drevnih ljudi" u Foči - Uređenom stazom do Muzeja prirode i vidikovca Kulina (VIDEO)

"Tragom drevnih ljudi" projekat je Planinarsko-speleološkog društva Vučja stopa iz Foče, u kojem je uređena staza do pećina, Muzeja raskošnog prirodnog nakita - Toplica, Tamnica, Mala Kutlača. Osam kilometara duga staza, vodi i do zadivljujućeg vidikovca Kulina, sa kojeg se pruža pogled na kanjon rijeke Bistrice.
Tragom drevnih ljudi - Foto: RTRS
Tragom drevnih ljudiFoto: RTRS

Petnaestak kilometara od Foče do Budnja kod Miljevine, smještena je polazna tačka do staze koja vodi "Tragom drevnih ljudi".

Markiranom stazom, uz pratnju vodiča stiže se do pećina. Јedna od njih koja je po prilazu najzahtjevnija je Mala kutlača.

U ovom muzeju prirodnog blaga, za posjetioce veliko oduševljenje - zbog prilaza uskom stazom, do sadržaja stvaranog hiljadama godina.

U Vučoj stopi su se pobrinuli da svaka stopa protekne bezbjedno.

Uz preporuku da se u posjetu ovim raskošnim muzejima ne ide bez vodiča i pojašnjenje da treba voditi računa o opremi i poštovanju pravila.

- U dužini od 150 metara napravili smo čelični put sve tačke smo označili prvi put u Bih umjesto dosadašnjih crveno bijelim - sa plavom bijelim simbolima speleološkim - naveo je Ognjen Matović, predsjednik Planinarsko-speleološkog društva Vučja stopa.

Krajnja destinacije staze je vidikovac Kulina gdje su ostaci odbrambene kule iz vladavine hercega Stefana Vukčića Kosače.

Sprovođenje projekta pomogli su Ministarstvo tuirzma Srpske, Šumsko gazdinstvo Maglić i Opština Foča.