latinica  ћирилица
22/05/2023 |  19:25 ⇒ 21:35 | Autor: Nezavisne

Banjalučanke iz Udruženja "Duga" zmijanjskim vezom izvezle svjetski rekord

Humanitarno udruženje žena "Duga" iz Banjaluke uspjelo je u proteklu subotu, 20. maja, da postigne svjetski rekord kroz manifestaciju pod nazivom "Peškir u zmijanjskom vezu za svjetski rekord", održanu u Staklencu Parka "Petar Kočić".
Banjalučke vezilje obaraju Ginisov rekord - Foto: RTRS
Banjalučke vezilje obaraju Ginisov rekordFoto: RTRS

Ovu informaciju potvrdila je Slobodanka Gašić, koordinatorka ovog projekta, i dodala da su članice ovog udruženja za sedam sati i 45 minuta uspjele da izvezu zmijanjskim vezom tradicionalni peškir širok 40 centimetara i dugačak 31 metar, prenose Nezavisne novine.

Kako je istakla, peškir su vezle 42 vezilje, a pomagalo im je 12 djece polaznika Male škole zmijanjskog veza, na koje su članice Humanitarnog udruženja "Duga" posebno ponosne.

- Oni su sa velikom ozbiljnošću i predanošću pristupili realizaciji ovog projekta, te su marljivo radili i doprinijeli ostvarenju našeg cilja - obaranju svjetskog rekorda - istakla je Gašićeva i dodala da u ovu školu idu djeca uzrasta od osam do 15 godina.

Vezilje su izvezle ukupno 155 uzoraka tako što su ponavljale tri motiva zmijanjskog veza.

- Zmijanjski vez je, zbog svoje jedinstvenosti boje i geometrijskog savršenstva, prepoznatljiv i od 2014. godine nalazi se na UNESKO-voj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine čovječanstva - rekla je Gašićeva.

Kako kaže, zadovoljne su postignutim rezultatom, jer je ovo prvi poduhvat većih razmjera ne samo kod nas, nego i u svijetu.