latinica  ћирилица
22/05/2023 |  19:43 ⇒ 19:57 | Autor: SRNA

Dodik: Iznijeću svoje viđenje na globalnom bezbjednosnom forumu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je pozvan i da će se pojaviti na globalnom bezbjednosnom forumu u Rusiji gdje će izneti svoje viđenje.
Dodik Milorad (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg) -
Dodik Milorad (Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bg)

Dodik je rekao da je u Rusiji već obavio važne sastanke, a da je pozvan da učestvuje u globalnom bezbjednosnom forumu koji bi trebalo da okupi predstavnike najvećih stručnjaka iz više od 90 zemalja svijeta.

On je naveo da će se pojaviti i dati svoje viđenje jer to daje priliku da sa stavnovišta na kojem je nalazi Republika Srpska upozna širi auditiorijum.

Dodik je napomenuo da je danas već razgovarao sa sekretarom ruskog Savjeta bezbjednosti Nikolajem Patruševom i da je imao priliku da čuje ono što oni misle o aktuelnoj situaciji koja nije nimalo jednostavna.

- Mi vidimo da je svijet u velikom neredu i da je polarizacija svijeta očigledno sve intenzivnija - rekao je Dodik za ATV.

On je dodao da će se svijet polarizovati do te mjere da će to biti dva snažna bloka, jedan oko Amerike i zapadnih zemalja, a da drugi nesumnjivo predvodi Kina i u kojem će Rusija igrati značajnu ulogu.

Dodik je naveo da je Patruševa upoznao o situaciji u Republici Srpskoj, BiH i regionu, navodeći da se Srpska nalazi u veoma izazovnim uslovima, podsjetivši na pritiske, politike zapadnih zemalja i sve veći stepen političkih i drugih blokada u nastojanju da se Srpska disciplinuje.

On je naveo da Republika Srpska kao mala zajednica i mala država treba da vidi kako da očuva svoj subjektivitet, identitet, teritoriju i prava.

Dodik je dodao da je Patrušev rekao da cijeni ulogu Republike Srpske u nastojanju da se spriječi uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji i da razumije da neke strukture u BiH to čine i mimo dogovora koji je postignut na najvišem nivou.

On je dodao da je na sastanku do detalja upoznat i o ruskom viđenju rata u Ukrajini, navodeći da je Rusija suštinski protiv rata ali da ima odlučnost da brani svoj identitet, narod i državu.

- Želimo što je prije završetak rata ali nesumnjivo Vladimir Zelenski nema nikakav autoritet, čije su politike ono što mu se kaže. Takvi nikada nisu dobili rat za svoj narod - rekao je Dodik.