latinica  ћирилица
22/05/2023 |  21:41 ⇒ 23/05/2023 | 10:30 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Uoči susreta Dodika i Putina - potvrda odličnih političkih i ekonomskih veza (VIDEO)

Trećim sastankom u godinu dana predsjednici Republike Srpske, Milorad Dodik i Ruske Federacije Vladimir Putin, potvrdiće odlične političke i ekonomske veze Banjaluke i Moskve. Veze koje, očigledno, nisu imale šumove, čak ni pored velikih zapadnih pritisaka.
Drugi ugao -
Drugi ugao

Odlazak u Moskvu sporan je Sarajevu i dijelu međunarodne zajednice.

U vrijeme Dodikove posjete Rusiji, Sarajevo problematizuje odluku Srpske - da ruski gas plaća u rubljama.

Šef Predstavništva u Moskvi, Duško Perović u emisiji Drugi ugao ističe i da je u Predsjedništvu najavljena blokada projekta gasifikacije Srpske, dokaz da je Federaciji cilj opstrukcija ekonomskog razvoja Srpske, a ne napredak BiH.

- 70 odsto oni troše u Federaciji, a zahvaljujući nama su kao kolaterala dobili tu cijenu. Oni blokiraju sami sebe. Bolje da odgovore svom narodu tamo odakle će gas da plaćaju Znate, danas je niska ta cijena gasa jer je bila topla zima, nema još velikih vrućina i nema velike potrošnje. U Njemačkoj je struja 380 evra za megavat sat, kod nas je 100 - istakao je Perović.

Iz diplomatskih krugova podsjećaju Banjaluku, ali i Sarajevo da odnosi BiH sa Rusijom imaju državni interes.

- Rusija je garant Dejtonskog sporazuma i član Saveta za implementaciju mira prema tome ne može se ona zaobići. U nekom raspletu sutra kakav god bude oko BiH, ona je važan činilac toga, stalna članica Savjeta bezbjednosti. Prema tome, odnosi sa njom imaju državni i nacionalni interes kada je riječ o Srpskoj i srpskom narodu u BiH - istakao je Zoran Milivojević, bivši diplomata.

Profesor geopolitike Srđan Perišić naglasio je da Rusija čvrsto stoji na zaštiti Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

- Rusija u Savjetu za primjenu mira  od 2007 uvijek stoji na zaštiti interesa Republike Srpske, zato što su interesi Srpske predstavljeni Dejtonskim sporazumom i ona na time ne ugrožava ostala dva naroda u BiH - poručio je Perišić.

Politikolog Vojislav Savić istakao je da je politika neutralnosti koju je definisalo rukovodsto Srpske najbolja stvar koju možemo da uradimo za sebe.

- To je ono što nam garantuje opstanak i što je u najboljem interesu za sve Srbe gdje god da se nalaze, posebno za Republiku Srpsku - naveo je Savić gostujući u emisiji Drugi ugao.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom trebalo bi da se sastane sutra i to je treći susret lidera u godini dana.