latinica  ћирилица
22/05/2023 |  22:05 | Autor: SRNA

Dodik: Srbi slobodarski, a ne poltronski narod

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ukazao je da jedan slobodarski narod kakav su Srbi i njegova promišljanja ništa ne može promijeniti, čak ni sto miliona koji se daju za takozvano "sprečavanje malignog ruskog uticaja".
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

- Ljudi kod nas znaju da se pokreću silne operacije za takozvano "sprečavanje ruskog uticaja". Već sada znamo da se za to daje oko 100 miliona dolara godišnje raznim medijima, između ostalog i u Republici Srpskoj, nevladinim organizacijama i u Srpskoj - rekao je Dodik za ATV u Moskvi.

On je istakao da Srbe ne mogu promijeniti na način da se daje veliki novac da neki portal napada njega ili predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da, prije svega, pokušaju da destabilizuju rukovodstvo.

- Čak i da promijene rukovodstvo i zapadnjaci dovedu neke svoje `trabante` - osjećaj naroda se ne bi promijenio. Narod bi možda malo više ćutao o svemu, zato narod mora da bude oprezan, da više razumije globalnu situaciju, nego unutrašnju. Od te globalne situacije zavisiće kako će živjeti djeca na tom prostoru - ukazao je Dodik.

On je napomenuo da se nekada pokazalo da manipulacijom koju sprovode globalni mediji mogu postići ti efekti, a ne mogu se definitivno ostvariti ti ciljevi.

- Rusija, kao garant Dejtonskog sporazuma, ne može da bude isključena iz analize toga, pa i na Savjetu bezbjednosti. Vidimo kada dođe taj trenutak da se podnese periodični izvještaj, onda se Rusija u to uključi. Veoma je važno da budu informisane i Kina i Rusija i sve druge zemlje - rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je problem što britanski, francuski, njemački ambasador pišu ono što su im napisali Amerikanci i to ponavljaju 25 godina, bez ikakve promjene, navodeći kako se stalno krivi jedna strana

- Kako je moguće da je kriva samo jedna strana? To nije normalno. A, usput imate da ne funkcioniše Federacija, Vlada. Nema šta ne funkcioniše - kaže Dodik i dodaje da se o tome mora razgovarati.

Prema njegovim riječima, srpski narod nikada nije bio poltronski. "Poltronizam koji pokazuju neki tamo na našem prostoru počela je da me impresionira", rekao je Dodik i pojasnio da je takva situacija kod muslimana u BiH, kojima se nametne neki zakon i pola ih se veseli, a pola protivi.

On je napomenuo da kod Srba - toga nema, ali da postoji marginalna manjina okupljena oko predsjednika PDP-a Branislava Borenovića i "skorojevića koji misle da polučuju neki rezultat, a od toga nema ništa".

- Ovo su globalne priče - napomenuo je Dodik komentarišući pitanja šta će u Rusiji i navode od prije nekoliko mjeseci da je isključen i da niko neće sa njim da razgovara, te upitao sa kime se ti drugi susreću?

Dodik je istakao da svijet nije isti i, kako kaže, kamo sreće da su dobri odnosi sa Amerikom, ali da Amerika nikada nije htjela da prihvati Republiku Srpsku i srpski narod.

On je podsjetio da je Amerika prvo oskrnavila Srbiju time da joj je uzela Kosovo, a onda Republici Srpskoj uzima prava koja su stečena.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da u narednim mjesecima planira da obiđe čitav region zemalja koje su nastale raspadom bivšeg Sovjetskog Saveza.