latinica  ћирилица
23/05/2023 |  10:52 ⇒ 10:52 | Autor: RTRS

Kajganić: Podignuto više od hiljadu optužnica, presude za 320 osoba

Posebno odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH tokom dvije decenije rada i postojanja podiglo je optužnice za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava protiv više od 1.000 pojedinačno optuženih osoba, a na osnovu ovih optužnica do sada je pravosnažno presuđeno više od 320 optuženika, među kojima i šest žena, rekao je glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić.
Milanko Kajganić - Foto: RTRS
Milanko KajganićFoto: RTRS

- Izrečeno je više od 3.450 godina zatvorskih kazni, što jasno govori o doprinosu tužilaca i osoblja u borbi protiv nekažnjivosti - rekao je Kajganić koji je u Ljubljani predstavio rad Posebnog odjeljenja za ratne zločine na EU konferenciji o borbi protiv genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

On je naveo i da su se u sudnicama čula svjedočenja više od 13.000 svjedoka, čijim iskazima se dokazivala odgovornost optuženih za ratne zločine u svim krajevima BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se dodaje da je istaknuta i regionalna i međunarodna saradnja, koju intenzivno sprovodi ovo tužilaštvo, kao i činjenica da su za više desetina osumnjičenih i optuženih osoba, raspisane međunarodne potjernice, a u proteklih skoro 20 godina, osumnjičeni su u BiH izručivani iz zemalja širom svijeta, uključujući zemlje EU, kao i prekookeanske zemlje.

Kajganić je najavio nastavak borbe protiv nekažnjenosti ratnih zločina, u saradnji sa partnerskim tužilaštvom pri Međunarodnom rezidualnom mehanizmu za krivične sudove /MRMKS/, uz instrumente regionalne i međunarodne saradnje.

Konferenciju su organizovali Savjet Evrope, Evropska komisija, Evrodžast i EU Mreža za istraživanje i krivično gonjenje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uz učešće Evropskog komesara za pravosuđe, navedeno je u saopštenju.