latinica  ћирилица
23/05/2023 |  12:20 ⇒ 13:30 | Autor: SRNA

Katolički sveštenik iz Rijeke seksualno zlostavljao maloljetnike

Katolički sveštenik iz Rijeke Milan Špehar priznao je da je izvršio bludne radnje nad 13 dječaka od šest do 13 godina, prenose hrvatski mediji i napominju da je riječ o bivšem rektoru Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Rijeci koji je i 2016. godine bio optužen da je 1992. godine seksualno zlostavljao maloljetnika.
Katolički sveštenik (Foto:  EPA-EFE/LUCA ZENNARO, ilustracija) -
Katolički sveštenik (Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO, ilustracija)

Nedjeljnik Nacional, koji je i pokrenuo čitavu priču oko seksualnog zlostavljanja na području Riječke nadbiskupije, danas je objavio priznanje Špehara, koji je zamolio da mu "oproste žrtve i njihovi najbliži".

On je priznao da je bilo više slučajeva seksualnog zlostavljanja od 1987. do 1994. godine. Radi se o ukupno 13 dječaka u rasponu od šest do 13 godina. Tada se Špeher lično prijavio policiji za bludne radnje prema djeci i maloljetnicima.

Izvor Nacionala iz svešteničkih krugova detaljno je opisao kako je Špehar uznemiravao i bogoslove, te da je uvijek bio blizak sa dvojicom - trojicom koje je pozivao na putovanja, u stan na Trsatu, te im posuđivao auto.

- Niko za moja zlodjela nije ni krivac ni sukrivac. Јa sam ih počinio i strašno mi je žao za žrtve mojih zlih djela. Ne preostaje mi drugo nego da iz dna duše molim da mi oproste i oni i njihovi najbliži ako ikako mogu za sve rane koje sam im zadao te okajavati činiti pokoru - rekao je Špehar.

Špehar je naveo da je pritisnut teretom savjesti tražio od pape da ga razriješi svešteničkog zvanja i svede na laički status, što je presedan u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, jer se ne pamti da je jedan sveštenik pod punim imenom javno priznao vlastite seksualne prestupe.

I riječki nadbiskup Mate Uzinić juče je potvrdio da je "sveštenik M. Šp. /1953/ optužen 2016. godine da je 1992. godine seksualno zlostavljao maloljetnika".

- U vrijeme podizanja prijave optuženi je predavao na Teologiji u Rijeci. Otvorena je prethodna istraga u kojoj je optuženi priznao krivicu. Izrečene su mu mjere zabrane vršenja ovlaštenja koje proizlaze iz svetog reda, javnog slavljenja mise i razrješenje svih crkvenih službi, uključujući i predavanje na Fakultetu - rekao je Uzinić.

Hrvatski mediji navode da Špeher trenutno živi u Italiji u zatvorenom benediktinskom samostanu.

Slučaj je prijavljen Županijskom državnom tužilaštvu u Rijeci, ali nemam informacija o postupanju po ovom predmetu.