latinica  ћирилица
23/05/2023 |  13:08 ⇒ 14:23 | Autor: SRNA

Redovna zdravstvena zaštita za studente iz Srpske u Srbiji uz obrazac INO 1

Predsjednik Udruženja studenata iz Republike Srpske u Srbiji Dejan Pudar izjavio je da je preduslov da se studenti iz Srpske redovno liječe u Srbiji taj da posjeduju INO 1 - obrazac /zdravstveni list za inostranog osiguranika/ koji izdaje Republički fond za zdravstveno osiguranje.
Beograd  (Foto: Tanjug/Miloš Milivojević) -
Beograd (Foto: Tanjug/Miloš Milivojević)

Reagujući na pritužbe pojedinih studenata iz Srpske da im u nadležnim studenskim službama u okviru Beogradskog univerziteta nije pružana potrebna ljekarska pomoć već su upućeni u privatne ambulante, Pudar je rekao da se to desilo jer nisu posjedovali INO 1 obrazac koji im je neophodan za tu vrstu usluge kao i da je procijenjeno da im ne treba hitna intervencija.

Pudar je precizirao da studenti iz Srpske sa dvojnim državljanstvom taj obrazac dobijaju bez problema, dok je za one sa ličnom kartom Republike Srpske potrebno da imaju prijavu boravišta i da se stoga javljaju komplikacije.

- Naši studenti mahom nemaju prijavljeno boravište. To stanodavac mora prijaviti i to se plaća. Zato većina i ne ide na taj korak jer je poprilično komplikovano - rekao je on.

Pudar je pojasnio da stanodavac mora da uzme potvrdu iz katastra da je stan koji izdaje njegov i da zajedno sa podstanarom – studentom odu u MUP i da ga prijavi.

- Na osnovu te prijave student koji nema državljanstvo dobija papir sa kojim ide u Republički fond za zdravstveno osiguranje i uz priloženi indeks dobija INO 1 obrazac. Većina studenata to izbjegava, jer neće da se podvrgnu tim koracima koji su relativno zahtjevni - ponovio je Pudar za Srnu.

On je rekao da studenti koji posjeduju obrazac ulaze u sistem liječenja, počevši od Studenske ambulante.

- Ako nije nadležna ambulanta dalje je nadležnost VMA u Beogradu ili Vojnu bolnicu na Petrovaradinu u Novom Sadu. Mi se liječimo po toj liniji kao vojska i nema nikakve diskriminacije - rekao je on.

Prema njegovim riječima, ukoliko je nekom studentu iskrsao hitan zdravstveni problem, a nema INO 1 obrazac, on će biti zbrinut i biće mu pružena sva potrebna pomoć.

- Ako se to nekom desi, on može naknadno da izvadi INO 1 obrazac i da pokrije sve te troškove. Imali smo u praksi takve slučajeve i sve je bilo riješeno - rekao je Pudar.

On je naveo da u Srbiji trenutno studira više od 15.000 studenata iz Srpske, a da se u uslovima višecifrene inflacije i enormnog poskupljenja stanarina svako bori kako zna da opstane i završi započete studije.

On je rekao da su studentima dragocjene stipednije koje im obezbjeđuju lokalne samouprave i Fondacija "Milan Јelić" i da se veliki broj njih po završenom školovanju želi vratiti u Republiku Srpsku.

- Značajnu ulogu u povratku moraju da imaju i država i lokalna samouprava. Bijeljina je dobar primjer, ima dosta IT - firmi koje rade za neke strane kompanije, ali ljudi tu rade, troše novac, doprinose razvoju Bijeljine i Srpske - rekao je Pudar.