latinica  ћирилица
23/05/2023 |  15:49 ⇒ 16:08 | Autor: SRNA

"Koristiti ćirilicu i vratiti joj mjesto koje joj pripada" (FOTO)

Ćirilicu treba koristiti što češće i na svakom mjestu, poručeno je danas iz Kozarske Dubice gdje je otvorena izložba ćiriličnih rukopisa koji su pristigli na konkurs "Ćirilicom ostavljamo trag".
Izložba ćiriličnih rukopisa pristiglih na konkurs "Ćirilicom ostavljamo trag" - Foto: SRNA
Izložba ćiriličnih rukopisa pristiglih na konkurs "Ćirilicom ostavljamo trag"Foto: SRNA

Izložba 56 ćiriličnih rukopisa, pristiglih iz prijedorske regije, otvorena je u Narodnoj biblioteci i tom prilikom je ukazano na značaj upotrebe, očuvanja i ljepota ćiriličnog pisma.

Novčane nagrade i diplome prvoplasiranim učesnicima konkursa u četiri kategorije obezbjedila je i uručila poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Bobana Ćibić, koja je istakla da je ova manifestacija dokaz da se srpski jezik, pismo i tradicije mogu njegovati i promovisati među svim generacijama.

Izložba ćiriličnih rukopisa pristiglih na konkurs "Ćirilicom ostavljamo trag" (Foto: SRNA)

Ćibićeva je istakla da ćirilicu treba koristiti što češće i na taj način pokazati koliko se cijeni svoje pismo, jezik, kulturu, običaje i narod u cjelini.

Direktor Narodne biblioteke Danijela Balaban rekla je da prvi put ove godine organizuju izbor najljepšeg ćiriličnog rukopisa kroz konkurs "Ćirilicom ostavljamo trag", a ideja je bila bibliotekarke u Osnovnoj školi "Sveti Sava" profesora Dijane Knežević i profesora srpskog jezika Miloša Kecmana.

Profesorica Knežević je istakla ogroman značaj promocije ćiriličnog pisma, podsjetivši da narod koji nema svoj jezik i pismo - faktički i ne postoji.

Ona je istakla da je ćirilica kao pismo mnogo potisnuta i zapostavljena u kulturnom i javnom životu, čak i u umjetnosti, a taj trend se kreće od sedamdesetih godina 20. vijeka.

- U školama se koristi jer je to osnovno srpsko pismo, ali van škola, nažalost, sve manje i manje. To su i razlozi zašto kroz ovakve manifestacije želimo da promovišemo ćirilicu i vratimo joj mjesto koje joj pripada - rekla je Kneževićeva i naglasila značaj da se u svakodnevnom životu ne preuzimaju tuđe riječi, izrazi, skraćenice.

Nagrađeni autori najljepših ćiriličnih rukopisa, učenici Ana Lazarević i Aleksandra Ritan istakle su da ćirilicu svakodnevno koriste i vole, te da su ponosne jer je danas nagrađen njihov trud i lijep rukopis.

Ritanova je nagrađena u kategoriji mlađih osnovaca, Lazarevićeva u kategoriji starijih osnovaca, Ivana Semiz u kategoriji srednjoškolaca, a Svjetlana Јakšić u kategoriji ostalih prijavljenih građana.

Četvoročlani žiri konkursa "Ćirilicom ostavljamo trag" je na osnovu kriterijuma definisanih konkursom ocjenjivao urednost rukopisa, tehniku, format, izbor olovke kojom su radovi napisani i slično.

Nagrade su uručene i autorima radova koji ove godine nisu zadovoljili sve kriterijume za najljepši rukopis, ali su uložili veliki trud, kao i djeci iz udruženja "Rastimo zajedno" iz Kozarske Dubice.

Zahvalnica za učešće uručena je i Osnovnoj školi "Dragan Vujanović" iz Svodne jer su podstakli djecu da se prijave na ovaj konkurs i kolektivno poslali svoje prijave.

Izložba ćiriličnih rukopisa u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici biće otvorena narednih 14 dana.