latinica  ћирилица
23/05/2023 |  15:50 ⇒ 17:45 | Autor: RTS

Skupština Srbije nastavila rad o bezbjednosnoj situaciji

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sjednicu na kojoj se razmatra Vladin izvještaj o bezbjednosnoj situaciji nakon masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i u selima Malom Orašju i Duboni, na području Smedereva i Mladenovca. Sjednici prisustvuju premijerka Srbije Ana Brnabić i resorni ministri.
Skupština Srbije (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr) -
Skupština Srbije (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr)

Grujičić: Angažovani profesionalci, o muzikoterapiji biće stručni nadzor

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić istakla je da je posle masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" formiran tim iskusnih stručnjaka kako bi se pružila psihološka pomoć svima kojima je potrebna, a da će o tome da li je bila potrebna muzikoterapija, koja je priznati tretman liječenja, odlučivati spoljašni stručni nadzor Klinike za psihijatriju UKCS.

Ona je rekla da se Ministarstvo zdravlja obratilo Institutu za mentalno zdravlje i Klinici za psihijatriju Kliničkog centra Srbije.

- Oni su odgovorili tako što su istog dana popodne otvorili telefonske linije za podršku i deci i roditeljima i nastavnicima, a kada je u pitanju raspored ko je išao o tome su odlučivali direktorka Milica Pejić koja je prvih dana bila lično tamo kao i profesor Milan Latas - navela je Grujičićeva odgovarajući na pitanja koga su poslali u školu OŠ "Vladislav Ribnikar".

Gašić opoziciji: Tražite moju smenu, jer više nema afera u MUP-u

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić rekao je da opozicija traži njegovu smjenu, jer želi da "kadrira u Vladi i jer im je, kako je rekao, smetnja pošto u posljednjih osam mjeseci koliko je na čelu tog Ministarstva nema afera u MUP-u".

- Rekli ste da sam ne lično odgovoran, nego zato što sam ministar. I ja hoću da zaštitim sve policajce i pripadnike MUP-a. Lepo kažite da želite moju smjenu, jer više nemate insajdere u MUP-u i nema ko da nam pravi afere u MUP-u, jer nema afera već osam meseci. Kakve veze sa pucnjavama imam ja ili tek šef BIA Aleksandar Vulin. Recite istinu - da hoćete da kadrirate u Vladi Srbije - rekao je Gašić odgovarajući na kritike opozicije.

Dodao je da osjeća odgovornost kao otac troje dece, deda četiri unuka i član društva, ali da, kako je rekao, tu odgovornost deli celo društvo.

- Mislim da ne treba da se međusobno optužujemo, već da se se ujedinimo. MUP je učinio sve da ta djeca budu bezbjedna - poručio je Gašić.

Popović: Istraga o streljani da bi se videlo kako je dječak bio tako obučen da puca

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je da Više javno tužilaštvo sprovodi istragu koliko je puta dječak koji je izvršio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" išao sa ocem u streljanu i kako je došlo do toga da dijete bude tako obučeno da puca.

Popovićeva je rekla da se vodi istraga i protiv dječakovog oca.

Istakla je da je država odmah reagovala i na drugi zločin, da su sudovi odmah reagovali i da su izvršioci u pritvoru, kao i oni koji su im omogućili da dođu do oružja.

Podsjećamo, sjednica Skupštine Srbije na kojoj se razmatra Vladin izvještaj o bezbjednosnoj situaciji nakon masovnih ubistava u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu i u selima Malom Orašju i Duboni, na području Smedereva i Mladenovca, počela je poslaničkim pitanjima.

Pored Vladinog izvještaja o bezbjednosnoj situaciji, poslanici raspravljaju i o Izvještaju o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine s posebnim osvrtom na izvještavanja o slučajevima nasilja u televizijskim programima, koji je podnijelo Regulatorno tijelo za elektronske medije, s Prijedlogom zaključka Odbora za kulturu i informisanje.