latinica  ћирилица
23/05/2023 |  21:50 ⇒ 21:51 | Autor: RTS

Iguman manastira Visoki Dečani obavijestio diplomate o problemima SPC na KiM

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Јanjić obavijestio je 25 stranih diplomata koje su posjetile manastir o najvažnijim problemima sa kojima se Srpska pravoslavna crkva suočava na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju manastira Visoki Dečani.
Manastir Visoki Dečani - Foto: SRNA
Manastir Visoki DečaniFoto: SRNA

Iguman Sava Јanjić je naglasio da bi rješavanje pravnih izazova sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva moglo značajno da doprinese promociji multietničnosti i tolerancije na KiM, od čega bi korist imale sve zajednice i dalji proces dijaloga, piše u objavi manastira Visoki Dečani na Tviteru.

Dodaje se da je otac Sava odgovarao na pitanja i razjasnio stav SPC o njenoj budućnosti i obezbjeđenju njenog dugoročnog pravnog statusa, zaštiti srpskog naroda i njegovih ljudskih prava i očuvanju svetinja SPC.

Kako se navodi, neposredni povod za skup je bila namjera da se potvrdi čvrsta međunarodna podrška za sprovođenje odluke prištinskog ustavnog suda iz 2016. godine koja se tiče zemljišta manastira Dečani i koju vlasti u Prištini još nisu sprovele.

- Ovu odluku suda su prije par dana odlučno podržali ambasadori zemalja Kvinte i šefovi misija EU i OEBS-a u Prištini povodom njene sedme godišnjice. Osim toga, ovo je bila i prilika da se izrazi jaka podrška za poštovanje prava i poštovanje vjerskih sloboda za sve zajednice na Kosovu i Metohiji - ističe se u saopštenju.

Manastir Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji danas je posjetilo 25 stranih diplomata, samo tri dana nakon poziva ambasadora zemalja Kvinte, EU i OEBS-a da se manastiru vrati 24 hektara zemlje, a na osnovu odluke ustavnog suda iz 2016. godine.

Njemački ambasador u Prištini Јorn Rode napisao je na Tviteru da je sa kolegama uživao u divnoj posjeti Uneskovoj svjetskoj baštini, manastiru Visoki Dečani.

- Danas smo uživali u još jednoj divnoj posheti Uneskovoj svhetskoj baštini manastiru Visoki Dečani zajedno sa 25 kolega. U ime mojih kolega i mene, želim da izrazim iskrenu zahvalnost ocu Savi na gostoprimstvu - naveo je Rode.