latinica  ћирилица
24/05/2023 |  09:17 ⇒ 25/05/2023 | 07:21 | Autor: SRNA

Mošti Svetog vladike Nikolaja sutra na čelu Spasovdanske litije u Beogradu (VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije dobro je oslušnuo srce svog naroda, koje dobro poznaje, i procijenio da će mošti Svetog vladike Nikolaja na čelu sutrašnje Spasovdanske litije u Beogradu obradovati mnoge i donijeti utjehu nakon tragedija koje su zadesile Srbiju, rekao je Njegovo preosveštenstvo vikarni episkop toplički Petar.
Beograd-litija - Foto: Screenshot/YouTube
Beograd-litijaFoto: Screenshot/YouTube

Episkop Petar je naveo da će mošti u 19.00 časova biti iznijete iz Hrama Vaznesenja, nakon čega će se kratko zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gdje će biti služen pomen nevino stradalima u pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Tradicionalna Spasovdanska litija će nakon toga biti nastavljena do Hrama Svetog Save, gdje će biti služen moleban, a patrijarh Porfirije će se na tom mjestu obratiti narodu.

- Poslije toga, narod će moći da celiva mošti Svetog vladike Nikolaja, koje će biti u Hramu do nedelje - rekao je episkop Petar, koji je vikar patrijarha srpskog.

U svim beogradskim hramovima večeras će biti služeno bdijenje povodom sutrašnjeg praznika, a u Vaznesenjskom hramu u 18.00 časova Sveta služba i u tom periodu će mošti svetitelja krenuti iz Valjeva.

- I narod može biti prisutan kako bismo dočekali voljenog svetitelja u našem gradu - rekao je episkop toplički Petar za RTS.

Na čelu litije biće patrijarh Porfirije i sveštenstvo, a episkop toplički je rekao da se očekuje da će učestvovati i predstavnici gradske vlasti, vojske, policije, ali i da će se na poziv odazvati mnoge škole, djeca i roditelji.

Grad Beograd obilježava Spasovdan kao svoju slavu od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević dao Beogradu status prestonice u čast obnove i napretka.