latinica  ћирилица
24/05/2023 |  10:01 ⇒ 12:26 | Autor: RTRS

Dodik na forumu u Rusiji: BiH eksperiment i kolonija (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u obraćanju na bezbjednosnom forumu u Rusiji da je BiH nakon rata postala eksperiment i kolonija, bez uvažavanja istorije i međunarodnog prava.
Dodik na bezbjednosnom forumu - Foto: RTRS
Dodik na bezbjednosnom forumuFoto: RTRS

Dodik je rekao da je srpski narod bio prva žrtva hegemonističkog procesa zapadnih faktora i NATO.

- Prva NATO agresija izvedena je na Republiku Srpsku, a potom i na Srbiju, pa na ostale zemlje - podsjetio je on.

Dodik je istakao da tzv. humanitarna intervencija NATO pakta prvi put je izvedena u agresiji na Republiku Srpsku 95-te godine i Srbiju 99-te godine, nakon čega je ovo postao "modus vivendi" za američke vojne intervencije ma Bliskom Istoku, Srednjem Istoku i potpuno derogiranje međunarodnog prava.

- Nakon rata BiH je postala geopolitički eksperiment, kolonija zapadnog libelarnog globalizma koji je trebao da kompletira proces odumiranja nacije i da stvori neko hibridno, nadnacionalno društvo, bez identiteta i bilo kakvog uvažavanja tradicije, ustavnog prava, istorijskog iskustva života na Balkanu - naveo je Dodik.

Ističe da 30 godina već upravljaju kolonijalnim metodama i nameću rješenja putem neizabranog stranca, nameću zakone uporno pa i ovih dana.

- Novi izazov je buđenje ideologije nacizma i fašizma, kao oružja protiv Rusije. Ugrožena je evropska energetska bezbjednost jer je Evropa i dalje zavisna od ruskih energenata - rekao je predsjednik Srpske.

Na međunarodnom bezbjednosnom forumu učestvuju predstavnici više od 80 zemalja.

Video-linkom obratio se i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.