latinica  ћирилица
24/05/2023 |  10:58 ⇒ 11:54 | Autor: SRNA

"Politikantstvo organizacija iz Srebrenice i pritisak na institucije Srpske"

Otvoreno pismo premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću koje su uputili predstavnici udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i "Žena Podrinja" predstavlja politikantstvo i vrstu pritiska na zvanične predstavnike Republike Srpske, rekao je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je rekao da je, s obzirom na to da organizacije iz Srebrenice pokazuju nezadovoljstvo u procesu traženja nestalih, saglasan sa tim da Institut za nestala lica BiH ne radi adekvatno svoj posao u procesu traženja, te je ukazao da je prisutna diskriminacija kada je riječ o traženju lica srpske nacionalnosti.

- Znamo da je prisutna diskriminacija kada je riječ o traženju nestalih lica srpske nacionalnosti. Možda se možemo dogovoriti da je potrebno da se Institut za nestala lica BiH ukine ili u nekoj blažoj mjeri reformiše - poručio je Kojić.

On je naglasio da porodice ne treba da se bave politikantstvom, već procesom traženja nestalih lica i ukazao da je u konkretnom slučaju riječ o pritisku na premijera Republike Srpske Radovana Viškovića.

- Ovo se ne smije dešavati i mora biti osuđeno od svih u BiH - poručio je Kojić.

GRAORAC: POLITIKU ISKLjUČITI IZ PROCESA TRAŽENjA NESTALIH

Otvoreno pismo premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću nije primjereno jer politiku hitno treba isključiti iz ovog procesa, smatra predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac.

- Mi porodice srpskih žrtava pitamo gdje su izmještene masovne grobnice sa Ozrena, iz Sarajeva i iz drugih dijelova BiH za kojima već godinama tragamo, a nismo došli ni do kakvih saznanja - rekla je Graorac.

Ona je podsjetila da je Republika Srpska svojevremeno dala sve lokacije gdje su bila tijela stradalih Bošnjaka i Hrvata u proteklom ratu, a zauzvrat nije dobila nikakvu informaciju o mjestima gdje se nalaze tijela stradalih Srba.

- Porodice srpskih žrtava iz Republike Srpske smatraju da je ovo linija preko koje se ne smije preći i da smo došli do trenutka kada se treba napraviti rez i prekinuti dosadašnji nerad Instituta za nestala lica BiH - istakla je Graorac.

KOЈIĆ: PISMO BOŠNjAČKIH UDRUŽENjA - SKRETANjE PAŽNjE SA NERADA INSTITUTA ZA TRAŽENjE NESTALIH BiH

 

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić rekao je da je otvoreno pismo koje je upućeno Viškoviću instruisano iz sarajevske čaršije da bi se na perfidan način skrenula pažnja sa nerada Instituta za traženje nestalih BiH.

- To je odgovor na naše navode da Institut za traženje nestalih BiH radi selektivno i bezobrazno malo, a sve na štetu Srba. Јoš jedan od dokaza da Amor Mašović još vuče konce u Institutu. Sada na perfidan način žele da udare na Republiku Srpsku i na predsjednika Vlade i tako da skrenu temu sa instituta i njihovog nerada - naveo je Kojić.

U otvorenom pismu predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću predstavnici Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja "Žena Podrinja" naveli su da "majke Srebrenice, Bratunca i drugih opština Podrinja i nakon 28 godina još tragaju za svojom djecom, koja su pobijena u julu 1995. godine".

 

- Obraćamo Vam se sa molbom da nam dostavite informacije o grobnicama za koje još ne znamo - navedeno je u otvorenom pismu.